Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

VLADIKA NIKANOR NA “LITIJI ZA SPAS SRBIJE”: Putin primer odnosa prema gej populaciji!

“Litija za spas Srbije” održana je juče ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, gde su građani potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.

Vladika banatski Nikanor izjavio je juče da pozdravlja odluku za otkazivanje Europrajda u Beogradu, čije je održavanje bilo najavljeno u septembru, navodeći da bi to bilo „skrnavljenje naše zemlje, crkve i porodice“.

On je, obraćajući se učesnicima na protestu „Litija za spas Srbije“ ispred hrama Svetog Save na Vračaru, kao primer odnosa prema gej populaciji naveo ruskog predsednika, za koga je rekao da je „današnji car planete koja se zove Zemlja niko drugi nego Vladimir Vladimirovič Putin“ koji je doneo odluku da o „anomalijama“ kakve se pojavljuju u Srbiji „ne sme biti ni govora a kamoli da zažive“.

“Mi isto tako imamo to pravo, imaju pravo i sve naše verske zajednice, ljudi drugih vera koje žive sa nama, da čuvaju svoje svetinje, manastire, svoje džamije, škole, porodice, i to ne treba nikome da smeta”, rekao je vladika Nikanor.

“Hoćemo da branimo našu decu. Naša deca su u ugrožena”, ocenio je vladika Nikanor i dodao da svaki roditelj jedino ima pravo da svog sina zove sinom, a svoju ćerku da zove ćerkom.

Prema njegovim rečima, svako dete, bilo muško ili žensko, ima pravo da svoju majku zove majkom, a svoga oca ocem.

“Svaka druga orjentacija ili odluka nečija bila bi anomalija i ne bi je poštovali i nećemo je poštovati”, rekao je vladika Nikanor.

Vladika Nikanor je na pitanje iz publike da li mu je patrijarh odobrio da govori, odgovorio da “i on ima deo eparhije u Beogradu pa nam je svima obaveza da čuvamo Beograd”, kao i da su “naš patrijarh (Porfirije) i svi članovi arhijerejskog Sinoda osudili ono što je planirano da se dogodi u skorašnje vreme”.

Pozdravio je “sve organizatore velikog i divnog skupa koji je prošao bez incidenata” ne navodeći ko ga je organizovao.

Litija je krenula oko 18.00 časova od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu ka Hramu Svetog Save.

Kolona se zaustavila u blizini Brankovog mosta, gde su okupljeni uglas izgovorili molitvu “Oče naš”, a pojci su otpevali nekoliko crkvenih pesama.

Učesnici su se, preko Terazija i Slavije, uputili ka Hramu Svetog Save.

Kolonu su predvodili članovi moto udruženja „Noćni vukovi“.

Sveštenici su nosili platno na kome je pisalo “Sveti oče Savo, moli Boga za nas”, a učesnici su nosili slike komandanta četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića i predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su sa razglasa puštane crkvene i pesme o Kosovu.

Kolona se zaustavila i ispred Spomenika ruskom caru Nikolaju II u Ulici kralja Milana, gde su učesnici litije pročitali molitvu.

Ispred Prajd info centra, koji su čuvali pripadnici policije, učesnici litije su razvili zastavu Srbije na kojoj je pisalo “Ne u zemlji Svetog Save”.

Pojedini građani su sa stubova rasvete skidali albanske zastave koje su bile okačene pored srpskih i gazili ih, što su učesnici litije pozdravljali aplauzom i skandirali “Kosovo je srce Srbije”.

Na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša građani nisu dozvolili policijskom automobilu da prođe dok je jedana mladić sa stuba rasvete skidao albansku zastavu.

Iako je skup najavljen kao protest zbog organizovanja Evroprajda Beogradu, nije bilo transparenata niti govora protiv te manifestacije. Učesnici su isključivo nosili transparente i barjake sa religijskim motivima.

Litija je održana u organizaciji udruženja “Ujedinjeni za tradiciju i porodicu”.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreen / Youtube @Srbin Info

YOU MAY LIKE