Connect with us

aktuelno

VLADIKA IRINEJ: Prota Živojin nije smenjen, pozivam članove Odbora na sastanak

Published

on

Povodom teksta pod naslovom „Protest Srba u Njujorku: Vernici kolima kruže oko rezidencije vladika Irineja zbog smene sveštenika“, koji je 25. novembra 2020. godine objavljen na „Serbian Times“, oglasila se Eparhija istočnoamerička, koja nam je poslala saopštenje koje prenosimo u celosti, uz redakcijsku opremu:

“U interesu tačnog informisanja celokupne, domaće i svetske javnosti, a u skladu sa državnim Zakonom o javnom informisanju i pravom na objavu demantija” Eparhija istočnoamerička želi da saopšti sledeće:

Dana 25. novembra 2020. godine, internet portal „SerbianTimes.Info“ objavio je gore narečeni članak, čija je sadržina vezana za trenutna dešavanja u parohiji njujorškoj.

Dana 20. septembra 2020. godine, u okviru vanredne skupštine njujorške crkvenoškolske opštine, održani su izbori za članove crkvenog odbora u porti Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku.

Ustav Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi i Jednoobrazna pravila i uredbe za parohije i crkveno-školske opštine Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi nalažu da, nakon održane skupštine, posle izvesnog vremenskog perioda, rezultati izbora za članove crkvenog odbora crkveno-školske opštine budu potvrđeni od strane Eparhijskih vlasti, naravno ukoliko ne postoje nikakve pritužbe na izborni proces.

AUTO-LITIJE: Protestanti ispred vladičanskog doma u predgrađu Njujorka

Nadležni eparhijski arhijerej – Predsednik Eparhijskog upravnog odbora, potvrđuje ili ih odlaže potvrdu članova odborâ crkveno-školskih opština po dostavi overenog, valjanog zapisnika (što ovde nije bio slučaj). Odluka o potvrdi ili odlaganju zavisi od nekoliko faktora, od kojih je ključni taj da sam proces izbora bude izveden u duhu crkveno-kanonskih propisa, parohijskih uredbi i slobodnog opredeljenja članove jedne parohijske zajednice.

Nažalost, ubrzo posle Skupštine u Eparhiju su počela pristizati brojna pisma uglednih parohijana, koji su se žalili na način na koji se čitav proces izbora kandidata za članstvo u crkvenom odboru odvijao.

Jedni su se žalili da je bilo toliko nepravilnosti da rezultate treba poništiti. Drugi su navodili da i pored određenih nepravilnosti koji su uočeni u radu Skupštine, rezultate izbora ipak treba potvrditi. Neki su opet tvrdili da nikakvih neregularnosti nije ni bilo, i da rezultate Skupštine svakako treba prihvatiti.

Ipak, sadržaj većine žalbi bio je sledeći: izbori nisu bili fer jer neki parohijani nisu namerno pozvani na Skupštinu kako bi se uticalo na rezultat; tokom Skupštine deljeni su pamfleti u kojima su trenutni članovi Povereništva crkvenoškolske opštine koji su učestvovali na izborima optuživani za nepravilnosti; tajno su se delili listići gde su imena podobnih kandidata podvučena žutom bojom, i za koje je tobože trebalo glasati, odnosno “electioneering”; povređen je član iz Ustava koji predviđa da se izabere prvi i drugi potpredsednik, a Skupština je izabrala samo jednog iako su predložena dva kandidata, itd.

I DALJE BEZ UPOTREBNE DOZVOLE: Crkva Svetog Save se i dalje obnavlja posle požara

I pored svih primedbi, Eparhijski upravni odbor je odlučio da potvrdi rezultate Skupštine uz ispunjavanje određenih uslova. U svojoj odluci Eparhijski upravni odbor je napisao da je “ova odluka doneta kao rezultat velike brige za mir i blagostanje u parohiji” i da se bazira “na crkvenom principu ikonimije (snishođenja), kada se strogi crkveni propisi i disciplina omekšaju sa nadom da će takav pristup uroditi plodom u ukupnom duhovnom i materijalnom napretku i zaceljenju pojedinca i zajednice.

Navedene su samo neke od pritužbi, a mora se nažalost konstatovati i da je značajan deo tih žalbi bio upućen protiv sveštenika Živojina Jakovljevića, koji je po svojoj ustavnoj dužnosti iste prosledio.

Eparhijski upravni odbor nije žurio sa odlukom. Održane su dve sednice i detaljno su razmotrena pitanja Skupštine u Njujorku. I pored svih primedbi, Eparhijski upravni odbor je odlučio da potvrdi rezultate Skupštine uz ispunjavanje određenih uslova. U svojoj odluci Eparhijski upravni odbor je napisao da je “ova odluka doneta kao rezultat velike brige za mir i blagostanje u parohiji” i da se bazira “na crkvenom principu ikonimije (snishođenja), kada se strogi crkveni propisi i disciplina omekšaju sa nadom da će takav pristup uroditi plodom u ukupnom duhovnom i materijalnom napretku i zaceljenju pojedinca i zajednice.

Novoizabrani odbor crkveno-školske opštine njujorške je zvanično, uredno i blagovremeno bio obavešten o donešenoj odluci Eparhijskog upravnog odbora.

Namera Eparhijskog upravnog odbora je bila da se budućim odbornicima, zvanični akt sa detaljima odluke preda prilikom sastanka sa episkopom, tj. nadležnim eparhijskim arhijerejem.

Sastanak je bio zakazan za utorak, 17. novembra, ali su novoizabrani članovi odbora odlučili da se ne pojave, jer su, kako tvrde, bili nezadovoljni episkopskom odlukom povodom pitanja premeštaja njihovog parohijskog sveštenika, što je van njihove nadležnosti.

Isti su potom, suprotno pravilima Ustava i Jednoobraznih pravila, kao još uvek nepotvrđeni i neovlašćeni članovi crkvenog odbora, odlučili da gorepomenutu odluku javno obelodane, istu proslede parohijanima, i time izazovu neosnovane reakcije među vernicima njujorške zajednice a i šire. Time su nedvosmisleno prekršili predstojeću im zakletvu koju su obavezni da polože kako bi bili potvrđeni kao legitimni odbor. I pored svega toga, Episkop u svom neprestanom staranju za dobrobit svoje pastve, ponovo je uputio poziv novoizabranim članovima da se odazovu na prethodno otkazani sastanak, a sve uz otvorenu spremnost još uvek punovažnog crkvenog Povereništva, da pomenutim članovima pruži svoju punu i bratsku podršku.

Kada je reč o protoprezviteru–stavroforu Živojinu Jakovljeviću, još jednom podsećamo da imenovani nije smenjen, niti je kažnjen, nego je na drugu, uglednu parohiju, gde su službovali prominentni sveštenici naše pomesne Crkve, premešten isključivo po potrebi službe. Episkopsko je, Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi zagarantovano pravo, da po potrebi službe, nadležnog sveštenika jedne parohije premestimo na drugu. U strogo administrativnom crkvenom kontekstu, nijedan parohijski sveštenik nije stalni, već uvek i samo privremeni.

Ovoj odluci nadležnog eparhijskog arhijereja prethodi njegovo iscrpno i duboko promišljanje o duhovnom prosperitetu i blagoslovenoj budućnosti kako pomenute parohije, tako i sveštenika koga u tom trenutku premešta.

NIJE SMENA NEGO PREMEŠTAJ: Vladika Irinej (u sredini) i prota Jakovljević (desno)

Kada je reč o protoprezviteru–stavroforu Živojinu Jakovljeviću, još jednom podsećamo da imenovani nije smenjen, niti je kažnjen, nego je na drugu, uglednu parohiju, gde su službovali prominentni sveštenici naše pomesne Crkve, premešten isključivo po potrebi službe.

Takve odluke uvek izazivaju emotivnu reakciju, i najčešće se desi da dođe do zloupotrebe takve javne reakcije sa skrivenim, sopstvenim namerama. Prota Živojin je pre Njujorka služio u tri parohije, i svugde se trudio da da sve od sebe u službi Crkvi. Nažalost, i tada, pre njegovog premeštaja u Njujork, postojale su određene žalbe na njegov rad. Mi mu opet, svesrdno blagodarimo na njegovoj službi i želimo mu svaki Božji blagoslov na novoj parohiji. Eparhija istočnoamerička duboko žali zbog, sada već ustaljene prakse iznošenja u javnost neproverenih i nepotvrđenih činjenica, koje prete da ugroze kanonski red i poredak u Crkvi, kao i zbog činjenice da se mnoštvo verujućih sablazni o njihov krivotvoreni sadržaj.

Mi se, kao pravoslavni hrišćani, rukovodimo etosom svetog pravoslavnog hrišćanskog Predanja, a ne kao protestanti.”, kaže se u pismu.saošpštenju koje je Eparhija istočnoamerička Srpske pravoslavne crkve poslala našoj redakciji.

Tekst: Eparhija istočnoamerička Foto: Eparhija istočnoamerička, Privatna arhiva

Advertisement