Connect with us

Amerika

VLADIKA IRINEJ PISAO MAJKU PENSU: Trampova desna ruka dobila podatke o progonu Srba i SPC u Crnoj Gori

Published

on

Odmah po pritvaranju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija u Nikšiću, episkop istočnoamerički Irinej uputio je hitnu molbu potpredsedniku SAD Majklu Pensu da se zauzme kod vlasti Crne Gore za njegovo hitno oslobađanje i prekid progona nad sveštenstvom i vernicima SPC, saopšteno je iz kancelarije episkopa istočnoameričkog.

Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej, ponovo je poslao molbu u kancelariju potpredsednika Pensa, s obzirom da su verske slobode u svetu jedan od prioriteta američke vlade, da učini sve što je u njegovoj moći da prestane progon na verskoj i političkoj osnovi u Crnoj Gori nad episkopima, sveštenstvom i narodom Srpske pravoslavne crkve – navodi se u saopštenju.

ISTINA STIGLA DO AMERIČKIH VLASTI: Vladiki istočnoamerički Irinej

U saopštenju se ističe da vladika Irinej nastavlja sa naporima da u diplomatskim i krugovima vlasti u SAD “skrene pažnju na stradanje i progon SPC u Crnoj Gori”, posebno vladike Joanikija i sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke.

Nakon protivzakonitog i neustavnog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva a posle Svetovasiljevske litije u Nikšiću, oni su zadržani i tek po isteku 72 časa od hapšenja – pušteni na slobodu. Vladika se juče vratio u Berane, u manastir Đurđevi stupovi gde je i njegovo sedište – sedište Eparhije budimljansko-nikšićke.

Veličanstven doček priređen je episkopu Joanikiju u Đurđevim stupovima, sedištu Eparhije budimljansko-nikšićke, gde vladika stoluje već 20 godina.

Snimak iz vazduha dovoljno govori koliku su počast vernici želeli da odaju episkopu koji je stekao veliki ugled. Oni su telima ispisali pozdrav “Dobro došao, vladiko” i raširili zastavu dugu više desetina metara.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug Foto: Srbija Danas

Advertisement