Connect with us

Amerika

VLADIKA I POBUNJENI VERNICI ZA JEDNIM STOLOM: Zakazan sastanak u Njujorku, rešava se sudbina sveštenika i crkve

Published

on

Kako Serbian Times saznaje, vladika istočnoamerički i pobunjeni parohijani crkve Svetog Save u Njujorku, okupljeni oko novoizabranog crkvenog Odbora, dogovorili su sastanak koji će se u subotu održati u prostorijama Eparhije u Njujorku.

Na zakazanom sastanku dve strane pokušaće da reše nesuglasice i probleme koji u poslednjih godinu dana muče parohijane crkve Svetog Save, koja je izgorela u požaru 2016.godine.

Sukob između vladike i pobunjenih vernika je eskalirao nakon toga što je paroh crkve Svetog Save, sveštenik Živojin Jakovljević, po drugi put u godinu dana raščinjen službe i premešten u drugu parohiju.

Usledili su protesti vernika, koji su u automobilskim povorkama kružili oko vladičanskog doma u njujorškom predgrađu Rošel. Protestanti su, osim smene prote Jakovljevića, vladiki zamerali i to što još uvek nije preneo dužnosti na novoizabrane članove Odbora crkve Svetog Save, kao i netransparentno poslovanje vezano za obnovu spaljenog hrama. Pored Njujorka, svoju podršku svešteniku Jakovljeviću i demonstrantima u Njujorku mirnim protestom su iskazali i vernici iz Klivlenda, američke države Ohajo.

S druge strane, Eparhija je u svom saopštenju upućenom redakciji Serbian Timesa, saopštila da sveštenik Živojin Jakovljević “nije smenjen niti kažnjen”, već “prebaćen u drugu parohiju po potrebi službe”. Takođe članovima crkvenog Odbora je poručeno da će im dužnost biti predata na sastanku u Eparhiji. Pošto se, po navodima u saopštenju, na prvi sastanak nisu odazvali iz protesta, Eparhija im je uputila nov i poziv na sastanak.

Do tog sastanka će, kako sada stvari stoje, konačno doći u subotu, a Serbian Times će, kao i do sada, biti tu da Vas izvesti o tome šta se na sastanku desilo, kao i o eventualnim odlukama koje su na njemu donesene.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Eparhija istočnoamerička

Advertisement