Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph ENE
Humidity: 69%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
61°F
61°F
55°F
55°F
57°F
SatSunMonTueWed
81°F / 64°F
70°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

ODGOVOR VLADICI IRINEJU: Nekima je u interesu da crkva u Njujorku bankrotrira i da izgubimo 100 miliona $

Nakon saopštenja Eparhije istočnoameričke koje je pre dva dana objavio Serbian Times, a u kojem se navode okolnosti pod kojima je došlo do nesporazuma i sukoba na relaciji vladike Irineja i ljudi okupljenih oko novoizabranog Odbora crkve Sveti Sava u Njujorku, oglasila se i druga strana.

U pismu koje su parohijani koji podržavaju Odbor koji je izabran na glasanju u septembru poslali našoj redakciji, navodi se sledeće:

“Radi istine koju svi moramo da znamo, dužni smo da reagujemo na saopštenje Eparhije, koje sadrži brojne netačnosti.

Prvo da se osvrnemo na izbore…Umesto da članovi parohije koji su izgubili izbore to prihvate dostojanstveno (dobili su manje od 15% glasova) i dozvole da parohija okrene novi list i krene ka obnovi, oni su reagovali emotivno i pokrenuli kampanju pisanja neosnovanih žalbi vladiki Irineju (Dobrijeviću). U tim pismima oni tvrde da su izbori navodno bili nevažeći, što je vladika iskoristio da preuzme dalje korake koji su zapalili parohiju. Pisci žalbi su pet članova parohije koji su učestvovali na izborima i izgubili, te vladikina kuma. Sa druge strane, vladikin zamenik, otac Aleksandar Vlajković iz Bostona, koji je bio na Izbornoj skupštini u ulozi vladikinog posmatrača i predsedavajućeg Skupštine, potpisao je zapisnik kojim je potvrđen izbor novih članova.

Mesecima pred izbornu skupštinu svi parohijani upoznati su sa mestom i vremenom gde će se Skupština održati. Parohijani su bili obavešteni elektronskim porukama koje su imale elektronsku potvrdu prijema da bi se znalo koliko je parohijana pročitalo poruke. Nadzorni odbor je mesecima telefonima zvao sve parohijane da se registruju, dođu na izbore i ako žele kandiduju se za članstvo u upravi. Tvrdnja da neki neimenovani parohijani nisu pozvani na izbore je farsa.

Pojedini članovi parohije koji nemaju veze sa novom upravom su samoinicijativno pred izbore delili letke javno, ne tajno, na kojima su ustvrdili da postojeća uprava nije tražila odobrenje da potroši 8 miliona dolara a da pritom crkva nije dobila upotrebnu dozvolu, te i dalje stoji zabravljena. Nije nam jasno kako ta tvrdnja predstavlja kršenje izbornih pravila (?!)

DA LI ĆE RAZUM POBEDITI? Vladika i članovi Odbora pokušaće da reše nesuglasice na sastanku

Novoizabrana uprava, mi koji stojimo iza ovog pisma, zatražili smo odlaganje sastanka sa vladikom na kome je on želeo da razgovara “o događajima na dan izbora” zato što je manje od 24 časa pred sastanak vladika smenio oca Živojina Jakovljevića, pa je novoizabrani Odbor morao da se konsultuje sa parohijom o daljim koracima

Vladika je, takođe, tri dana pred izbore u pismenom dopisu uklonio tri kandidata sa glasackog listića, što je izazvalo negodovanje medju vernicima, da bi ih vladika onda vratio na izborne listiće par sati pred izbore. Između ostalog i ta informacija je bila na letku i teško je razumeti zašto tu istinitu informaciju vladika i oni koji su izgubili izbore smatraju kršenjem propisa(?)

Dalje…Mesecima pred izbore, uprava je pismeno odredila da će na izborima biti glasanje samo za jedno potpredsedničko mesto. Tek kada su izgubili izbore počeli su da konstruišu teoriju da je trebalo da se glasa za dva potpredsednička mesta.

ČEKA NA DOZVOLU I SRPSKU SLOGU: Crkva Svetog Save u Njujorku i dalje pod skelama

Novoizabrana uprava zatražila je odlaganje sastanka sa vladikom na kome je on želeo da razgovara “o događajima na dan izbora” zato što je manje od 24 časa pred sastanak vladika smenio oca Živojina Jakovljevića, pa je novoizabrani Odbor morao da se konsultuje sa parohijom o daljim koracima.

Nije tačno da je Odbor dobio obaveštenje da su vladika i eparhijska uprava odlučili da priznaju izbore, već smo to saznali u vladikinoj izjavi u dnevnom listu “Politika”, a taj dopis i dalje čekamo. Nije nam jasno kako slobodni i demokratski izbori sa velikom razlikom u glasovima mogu da budu “uslovno priznati” (ili se priznaju ili se ne priznaju) i pribojavamo se novih ucena.

Smena oca Živojina je izazvala nezapamćene reakcije parohijana. Oni su, kao što znate, četiri puta demonstrirali ispred vladikinog doma (nekad uz prisustvo policije), a njima su se prodružili demonstranti u Klivlendu i manastirskom imanju Nova Marča u Ohaju.

TRAŽE NJEGOV POVRATAK: Otac Jakovljević odlukom vladike premešten u drugu parohiju

Razgovori koji slede sa vladikom (sastanak zakazan za sutra, subotu, 5.decembar, u 12 sati), ako su iskreni i uzimaju u obzir interes celokupne crkvene zajednice, moraju da uključe i razgovor o smeni oca Živojina. Otac Živojin je “whistleblower” (uzbunjivač) trošenja crkvenog novca bez potrebnih odobrenja i sklapanja ugovora koji nisu zaštitili interes parohije, kako uostalom tvrde i dva bivša člana Uprave u svojim pismima

Razgovori koji slede sa vladikom (sastanak zakazan za sutra, subota, 5.decembar, u 12 sati, prim.aut.), ako su iskreni i uzimaju u obzir interes celokupne crkvene zajednice, moraju da uključe i razgovor o smeni oca Živojina. Otac Živojin je “whistleblower” (uzbunjivač) trošenja crkvenog novca bez potrebnih odobrenja i sklapanja ugovora koji nisu zaštitili interes parohije, kako uostalom tvrde i dva bivša člana Uprave u svojim pismima. Nemiri u parohiji iz 2019. godine su takođe bili izazvani smenom oca Živojina i sličnim tvrdnjama o nepravilnostima, i smirili su se tek kada je vladika Irinej vratio oca Živojina u sluzbu, uz posredovanje blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Oni koji dolivaju ulje na vatru stalnim provociranjem naroda rizikuju da se preostala crkvena sredstva potroše, što će dovesti do bankrota parohije i gubitka vazdušnih prava (air rights) čija je vrednost svojevremeno procenjena na 85 miliona dolara, a trenutno je aktuelna cifra od čak 100 miliona dolara.

Nadamo se da će biti mudrosti da se taj ishod izbegne, i da neće prevladati one snage kojima bi takav razvoj događaja odgovarao, iz čisto poslovnih razloga”, kaže se u saopštenju koje su Serbian Timesu poslali parohijani koji podržavaju novoizabrani Odbor crkve Svetog Save u Njujorku.

Tekst: Serbian Times/Parohijani crkve Sveti Sava Foto: Eparhija istočnoamerička/Privatna arhiva

YOU MAY LIKE