Connect with us

Amerika

VLADIKA BEZ VERNIKA: Irinej služio liturgiju sa Karađorđevićima bez prisustva parohijana

Published

on

Sukobi i nesporazumi vernog naroda i vladike Irineja (Dobrijevića) u Eparhiji istočnoameričkoj se nastavljaju.

Da li kao posledica tog sukoba, tek vladika je prošle subote služio liturgiju u grčkoj crkvi Svetog Elefteriosa u Njujorku, uz prisustvo NJ. K. V. prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine, a da, kako saznajemo, niko od parohijana Sabornog hrama Svetog Save nije o tome bio obavešten.

Na licu mesta zatekli su se malobrojni parohijani, pre svega oni koji su u crkvu došli radi sečenja slavskih kolača.

LITURGIJA BEZ VERNIKA: Vladika se sa Karađorđevićima sastao i pre službe u grčkoj crkvi, tačnije 4.novembra u delimično obnovljenoj crkvi Svetog Save u Njujorku

Da nenajavljene posete i liturgije postaju praksa svedoči i činjenica da se u četvrtak 26. novembra vladika pojavio u 9 ujutru u Hramu Svetog Save u Parmi, predgrađu Klivlenda (Ohajo) da služi svetu liturgiju.

Iako ni ta poseta nigde nije bila najavljena, parohijani su preko izvora u Eparhiji saznali za nju i formirali špalir na stepeništu koje vodi u ulaz u crkvu, noseći transparente “Ne damo oca Živojina” i “Ne damo svetinje”. Limuzina sa vladikom je stigla na zadnji ulaz, nakon čega su vernici ušli u crkvu, poklonili se pred ikonom i napustili crkvu.

VERNICI NA PREDNJI, VLADIKA NA ZADNJI ULAZ: Scena ispred crkve u Klivlendu

Zanimljivo da je u međuvremenu Nikola Lončar, direktor Tesline naučne fondacije (Tesla Science Foundation) iz Filadelfije, koji je u prošlosti podržavao Vladiku Irineja, objavio na svom Fejsbuk profilu da “javnim putem povlači svoju podršku Vladiki Irineju”.

Ја, Никола Лончар јавним путем повлачим моју подршку Владики ИринејуI, Nikola Lončar, publicly withdraw my support for…

Posted by Nikola Lonchar on Thursday, November 26, 2020

Po prvi put od eskalacije krize u njujorškoj eparhiji 16. novembra, kada je vladika Irinej smenio oca Živojina Jakovljevića, postojeće Povereništvo njujorške parohije oglasilo se pismom, koje je izazvalo žestoke reakcije.

U pismu, čije najvažnije delove prenosimo, se kaže sledeće:

Ovih dana kruže razne priče po mnogim internet stranicama koje se tiču naše Parohije. Mnogo netačnih vesti je objavljeno, da li iz neznanja ili pak nekih drugih zlih namera.

Jedna vest govori kako je Povereništvo potpisalo ugovor o prodaji vazdušnih prava. Ta vest je ništa više no jedna velika i gnusna laž. Ovo Povereništvo nije, niti ima nameru da potpisuje nikakav ugovor o prodaji bilo kakve Parohijske imovine, niti ima nadležnosti za tako nešto…Istina jeste da mi aktivno pregovaramo sa mogućim kupcem i ti pregovori jesu u završnoj etapi. Po završetku pregovora, nama parohijanima će ugovor biti dostavljen na uvid radi razmatranja, posle koga možemo ili da prihvatimo ili odbijemo isti na zasedanju naše redovne ili vanredne skupštine.

Na tom istom internet portalu piše da je preosvećeni episkop Irinej sam odabrao Povereništvo. To je isto jedna velika laž. Nadležni parohijski sveštenik O. Živojin je dao preporuku i blagoslov za svakog imenovanog poverenika. Episkop Irinej jeste svojim ukazom potvrdio i postavio nas poverenike jer je to u Njegovoj nadležnosti, ali je to uradio uz preporuku i punu saglasnost nadležnog parohijskog sveštenika.

Sledeća glasina koja kruži okolo optužuje Povereništvo za nepravilno trošenje novca. To je isto jedna velika laž. Budite spokojni znajući da ni jedan jedini najmanji novčić ove parohije nije potrošen nepravilno. Nama je povereno da se staramo o ovoj parohiji i ovom napaćenom hramu. Mi na tu imovinu gledamo i poštujemo je kao svetinju…Svaki račun koji je plaćen, ima iza sebe pokriće. To je i pokazala revizija naših finansija februara ove godine.

…Eparhija kojoj pripadamo ima, njoj ustavom zagarantovana, mnoga ovlašćenja nad našom parohijom. Sećanja radi, pre četiri godine je nadležni episkop Mitrofan premestio Oca Đokana (Majstorovića) iz parohije u kojoj je služio skoro 20 godina. Isti je postavio Oca Živojina kao starešinu našeg hrama. Pri tom imenovanju, to jest premeštaju, niti tadašnja izabrana Uprava, niti parohijani, se nisu ništa pitali. Naravno da je tako bilo, jer ta dužnost po ustavu ne pripada nama, već je isključivo u nadležnosti Episkopa.

Mi parohijani imamo za obavezu da čuvamo poverenu nam Parohiju a da u isto vreme poštujemo Crkvenu vlast i Njene nadležne. Taj Crkveni poredak u nas Srba postoji vekovima i nije na nama parohijanima da uzurpiramo nadležnosti, počevši od Patrijaršije, pa do sveštenika i svega između, kaže se, između ostalog, u pismu kojim se Povereništvo obratili vernicima, a koje je izazvalo žestoke reakcije.

U pismu se kaže da je došlo do revizije poslovanja vezanog za obnovu spaljene crkve Svetog Save, ali nije pomenuto da je reviziju uradila sama Eparhija, a ne nezavisna kuća, kako je predviđeno u pismenom dogovoru između parohije i Eparhije iz juna 2019. godine. Povereništvo takođe ne navodi kako su troškovi radova koji su procenjeni na 3,6 miliona dolara 2017. godine (i uključivali dobijanje upotrebne dozvole) narasli na 8 miliona, a da crkva i dalje nema upotrebnu dozvolu i da u njoj ne mogu da se vrše službe. Povereništvo, takođe. izostavlja da objasni zašto nije tražilo odobrenje vernika za sve troškove iznad 40,000 dolara, kako statut crkve nalaže, tvrdi izvor Serbian Timesa iz novoizabranog Odbora crkve, koji još uvek nije preuzeo dužnost od Povereništva jer nije dobio blagoslov vladike Irineja.

PROČITAJTE JOŠ:

PROTEST SRBA U NJUJORKU: Vernici kolima kruže oko rezidencije vladike Irineja zbog smene sveštenika!

PROTEST SRBA I U KLIVLENDU: Uz molitvu tražili povratak u službu sveštenika iz Njujorka (VIDEO)

SLAVICA PETROVIĆ: Svi manipulanti i malverzanti iz Srpske kuće!

-Pismo brani odluku vladike da smeni sveštenika Jakovljevića, a u njemu se tvrdi da je sveštenik imao udela u izboru sadašnjeg Povereništva. To bi bilo tačno da se crkveni Ustav poštovao i da je ocu Živojinu bilo dozvoljeno da predlaže članove Povereništva. U praksi, vladika je postavio “predsednika” i “prvog potpredsednika” Povereništva i doveo svog kuma na Povereništvo bez ikakvih “preporuka, saglasnosti ili blagoslova” oca Živojina. U oktobru 2019. godine Eparhijski upravni odbor je doneo odluku da sve članove uprave u Njujorku postavlja direktno Vladika Irinej čime je uloga oca Živojina u izboru Povereništva u potpunosti marginalizovana, tvrdi naš sagovornik iz Odbora.

U međuvremenu je nastavljeno potpisivanje peticije koju su pokrenuli parohijani, sa četiri zahteva: 1) vraćanje oca Živojina, 2) priznanje izabranog Odbora, 3) nezavisnu reviziju poslovanja i 4) da Sveti Sinod pošalje istražnu komisiju u Njujork.

Takođe se nastavlja i pisanje pisama uglednih parohijana Svetom Sinodu. Pisma su po protokolu upućena Vladiki Irineju sa molbom da se proslede u Beograd, i ostaje da se vidi da li će se to i desiti.

U Eparhiji istočnoameričkoj se nalazi i pismo redakcije Serbian Timesa, koje smo poslali vladici Irineju sa namerom da čujemo njegovu stranu priče.

Odgovora još uvek nema.

Piše: Antonije Kovačević
Foto: Privatna arhiva/Eparhija istočnoamerička

Advertisement