Chicago, IL
70°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 18mph S
Humidity: 29%
Pressure: 29.61"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
66°F
63°F
57°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 34°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

VISOKI DEČANI OSVOJILI PRESTIŽNU NAGRADU: Lekoviti proizvodi od tamjana iz Somalije odneli zlatnu medalju!

Proizvodi od tamjana Manastira Visoki Dečani osvojili su prestižne nagrade na ovogodišnjem Novosadskom međunarodnom sajmu “Lorist” održanom od 28. septembra do 2. oktobra. Dečanski proizvodi nagrađeni su zlatnom medaljom i peharom Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet kozmetičkih proizvoda na bazi prirodnog tamjana.

U ime Manastira proizvode je predstavila Ana Bokan, koja kao tehnolog za manastir Visoki Dečani izrađuje kozmetičke preparate od visokokvalitetnih prirodnih vrsta tamjana vrste Bosvellia Sacra, koje manastir Visoki Dečani nabavlja iz Omana i Somalije.

Nagrade su dobili proizvodi, koji su za prodaju dostupni u manastirskoj prodavnici, ili na veb prodavnici manastira.

Među njihovim proizvodima mogu se naći sapuni za lice i telo od tamjana na bazi biljnih saponifikovanih ulja, sa dodatkom ulja od tamjana, zatim ulje od tamjana sa lekovitim svojstvima za negu kože, i u slučaju raznih upala i iritacija, artritisa i sličnih bolesti, sa antibakterijskim i antialergijskim svojstvima; tu je i balzam od tamjana namenjen koži kojoj je potreban intenzivan tretman, kao i balzam od tamjana za usne, sa zaštitnim i regenerativnim svojstvima.

Pored kozmetičkih proizvoda od tamjana, manastir Visoki Dečani prodaje i prirodne vrste tamjana iz Omana i Somalije: Shabi Hojari, Royal Hojari, Superior Hojari, Mahdi Mushad i Maydi Mujarwaal za upotrebu na bogosluženjima i kućnim molitvama.

Reč je o potpuno prirodnom tamjanu vrste Bosvellia Sacra, bez ikakvih dodataka, koji je naročito cenjen zbog svog prirodnog prijatnog mirisa i celebnih svojstava, te se zbog toga koristi i u medicini i u kozmetici. Tamjan se pakuje u kesice, ali i u posebno ručno izrađene kutijice.

“Visoko priznanje ovogodišnjeg Novosadskog sajma za proizvode od prirodnog tamjana predstavlja značajan podsticaj za dalji rad. Manastir izražava posebnu zahvalnost Ani Bokan na njenom predanom trudu i inventivnosti, tako da ovo priznanje našem manastiru predstavlja istovremeno posebno priznanje i za njen rad”, saopštili su iz mananstira Visoki Dečani.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Piše: Zoran Vlašković
Foto: Wikipedia Creative Commons, Zoran Vlašković

YOU MAY LIKE