Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

NA TRONU SVETOG SAVE: Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji!(VIDEO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije ustoličen je danas u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Porfirije rekao je nakon ustoličenja rekao da su Srbi narod božji, da Bogu pripadaju, da imaju blagoslov spasenaja, i da istovremeno pripadaju i svojim porodicama i zajednici svih naroda sveta.

On je pozvao pravoslavne hrišćane da se mole za sve ljude, za sve ljude, za sve sunarodnike, ali i za one koji sa kojima žive na ovim prostorima, “uključujući pre svih braću Albance”.

On je pozvao Srbe da grade mir zajedno sa Albancima kao što su srpske porodice gradile mir sa albanskim porodicama koje su i u dobra i u zla vremena čuvale Pećku patrijaršiju i Dečane.

Podsetio je da su ti “čestiti Albanci” bez obzira na to što su bili muslimani, “ili baš možda zbog toga, kao iskreno verujući ljudi” znali za moć molitve, i da se i u pravoslavnim mole i za njih i njihovu decu.

Istakao je da je to želeo da podvuče da niko ne bi naknadno pripisivao nešto drugo srpskoj Crkvi i da ne bi “učitavao” drugi i drugačiji program srpskog patrijarha, program koji je različit od zapovesti božjih i Jevanđelja.

Naglasio je da je u vreme opasnosti od svetskog rata program SPC i patrijarha “mir i samo mir, i to pomirenje i praštanje sa onima koji su nam najbliži, mir kao jedina mogućnost opsatnka i naše i njihove dece”.

Istakao je da svima na Balkanu treba da bude jasno da su naša deca “najvažnija nama koji ovde živimo” i da niko drugi našoj deci ne može pružiti priliku za mir, “niti je zainteresovan”.

Zato je poručio i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima da nađu snagu uz božju pomoć i da čuvaju jedni druge, “jer je želja za mirom saglasna sa osnovnim načelima naše vere, mir je deo božjeg promisla za ljudski rod i čovečanstvo, a mir koji dolazi kao dar božji siguran je i jedini nepokolebljiv”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Instagram @porfirije_patrijarh

YOU MAY LIKE