Chicago, IL
46°
Light Rain
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 12mph N
Humidity: 92%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
46°F
46°F
46°F
46°F
46°F
FriSatSunMonTue
59°F / 37°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 39°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

VINOGRADARI UZELI MAKAZE U RUKE:U srpskoj Toskani prvi put orezali lozu!

Sa obeležavnjem slave Svetog Trifuna vinogradari su započeli novu sezonu u nadi da će rod i kvalitet grozdova biti kvaliteta kao i do sad. Po prvi put uzeli su makaze u ruke i orezali vinovu lozu.

U selu Lipovac nadomak Topole nalazi se devet vinarija i ovo je jedino selo u Srbiji koje broji toliko vinarija. U ovo malo selo poslednjih godina došlo je dosta kupaca i zasadi se intenzivno šire a ovdašnji meštani neguju tradiciju orezivanja vinove loze sredinom februara. Vredni ljudi, dobra zemlja i tradicija koja datira od davnina svrstali su ovo selo na vinsku mapu.

Vinogradarsko selo od davnina, devet vinarija neke su još u izgradnji neke su već i registrovane. Mi meštani imamo uglavnom manje površine, dok su vinogradari sa vinarijama zakupili veće površine. Malo nam je otežano plasiranje vina i grožđa naročito stono i te manje količine, ko ima više ima i podsticaje pa je njima malo lakše. Ovo selo ima određenu nadmorsku visinu, ružu vetrova, zemljište, sunce greje grozd od izlaska do zalaska tako da vinskim sortama to daje posebnu notu“, rekao je Milojica Ristović, vinar iz Lipovca.

Na Oplencu je tradicionalno lozu orezao i princ Mihailo Karađorđević u prisustvu upravnika zadužbine i sveštenika.

Ovo je jedino mesto, bar koliko je meni poznato gde princ reže lozu, iza crkve su kraljevi vinogradi tu se svake godine na ovaj dan okupljamo. Nadamo se da ćemo proširiti naše zasade i u rekonstruisanom objektu vinarije dočekati goste“, kazao je Dragan Reljić, upravnik zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Inače, u selu Lipovac vinograde ima i porodica Đoković, koja je nedavno plasirala i prva vina iz njihovih zasada.

PROČITAJTE VIŠE:

OVO NEMA NI NA FILMU: Beograđanin diplomac Harvarda iz prve u 33. godini osvojio ATP turnir! (VIDEO)

JOŠ JEDNO ČUDO U HATAJU: Majka i dvoje dece spaseni posle 9 dana!

INDONEŽANKE DOVELE EGZOTIČNI BALI U SRBIJU: Čačani uživaju u tradicionalnim masažama!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE