Connect with us

Srbija

VIKAR PATRIJARHA SPC ZARAŽEN KORONOM: U nedelju služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Published

on

Nastojatelj Hrama Svetog Save na Vračaru je u nedelju služio vaskršnju liturgiju kojoj je prisustvovao manji broj vernika koji su se tog dana i pričestili

Vladika Srpske pravoslavne crkve, vikar patrijarha Irineja, zaražen je koronavirusom, potvrđeno je Tanjugu u krugovima SPC.

Patrijarh Irinej je testiran na koronavirus i njegov nalaz je negativan.

Nastojatelj Hrama Svetog Save na Vračaru je u nedelju služio vaskršnju liturgiju kojoj je prisustvovao manji broj vernika koji su se tog dana i pričestili.

On je hospitalizovan u Zemunskoj bolnici, a prethodnog dana, kako se navodi, u Hramu Svetog Save testirano je više od dvadeset ljudi koji su zaposleni pri Hramu.

Patrijarhov vikar je navodno imao sve simptome virusa i sam se javio nadležnima.

Ne treba se predati strahovanju, jer je vrhunsko dobro Bog uvek sa ljudima i zlo ne može da pobedi”. Ovo je krst našeg doba koji treba da iznesemo i usavršimo se. Neka ovo vreme bude vrsta veronauke da sledeću Strasnu sedmicu i Vaskrs dočekamo kako treba, da naučimo osnovno, da je život jači od smrti

Podsetimo da je i pored policijskog časa i toga što  je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, jedan broj vernika u nedelju prisustvovao službama.

U intervjuu Novostima uoči Uskrsa, vladika Stefan Šarić poručio je da je “mikroskopski jahač apokalipse, virus korona bacio na kolena naizgled svemoćnu visokotehnološku civilizaciju. Ljudski rod koji dočekuje ovaj Vaskrs strepeći od budućnosti u sumornoj atmosferi karantina sada iznova otkriva očaravajuću i silnu moć reči, hrišćanske poruke vere, nade i ljubavi. Ne treba se predati strahovanju, jer je vrhunsko dobro Bog uvek sa ljudima i zlo ne može da pobedi”.

“Podsetio bih da su srpski narod i crkva prošli mnoga teža iskušenja od ovoga u proteklih osam vekova i da ne smemo da se predajemo malodušnosti. Ovo je krst našeg doba koji treba da iznesemo i usavršimo se. Neka ovo vreme bude vrsta veronauke da sledeću Strasnu sedmicu i Vaskrs dočekamo kako treba, da naučimo osnovno, da je život jači od smrti.

IZVOR: Agencije FOTO: SPC

Advertisement