Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 7 months ago

By admin

VIDOVDANSKI SKUP VETERANA U GUČI: 63. padobranska brigada priredila spektakl za Dragačevce! (FOTO)

Podizanjem zastave 63. padobranske brigade i intoniranjem himne počeo je još jedan Vidovdanski skup veterana 63. padobranske brigade koji ima tradiciju dugu preko dve decenije, a ove godine oko sto vetarana Vojske Srbije, ali i Žandarmerije okupilo se u Guči. Učesnici su prošetali glavnim ulicama, a okupljeni posetioci uživali su ovom, kako su ga nazvali, prazniku rodoljublja, hrabrosti i večnog prijateljstva.

„Do sada je obučeno na desetine hiljada vojnih padobranaca i svi oni su dokaz da kada se jednom zakorači u svet vojnih padobranaca i postaneš pripadnik 63. padobranske brigade to ostaješ zauvek. To pokazuju i ovi veterani koji čuvaju sećanja na ovu elitnu brigadu i svoja večna prijateljstva. Кada osetiš da si čovek koji može da leti, kada osetiš da se drug za druga bori i kad se život vodi na ivici zbog otadžbine, nikad niko ne poželi da ode. Pripadnici ove brigade zauvek ostaju kao jedno bez obzira u kom delu sveta se nalazili. Oni su na najbolji mogući način pokazali kako se bori za svoju zemlju i čuva otadžbina“, naglasio je Ilija Todorov penzionisani general major Vojske Srbije.

Velika plaketa na ovom Vidovdanskom skupu dodeljena je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a u njegovo ime ovo priznanje primio je Milorad Veljović, bivši direktor policije. On je istakao da su organizujući ovakav skup veterani sačuvali sećanje na sve svoje nastradale drugove i pokazali generacijama koje dolaze koliko ja važno upravo sauvati živo sećanje na srpske vojnike.

„Padobranska brigada je simbol hraborosti srpske vojske i duže od 70 godina služi otadžbini i zaštiti srpskog naroda. Čast mi je što u ime predsednika primam ovo priznanje, jer zahvaljujući njegovoj inicijativi ispravljena je nepravda i 63. padobranska jedinica je vraćena u rang brigade, vraćene su zastave i činovi. To je najveći simbol vojničke časti. Budite uvereni da će predsednik uvek bezrezervno pomagati svim pripadnicima Vojske Srbije i nikad neće biti zaboravljenii ni one koji joj više ne služe“, naglasio je Veljović.

Na ovoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Vojske Republike Grčke, a plaketa sa padobranskom zakletvom dodeljena je i Jorgosu Кariotisu, koji je prisustvovao isored rezervnih padobranaca vojske Republike Grčke.

Inače, 63. Padobranska brigada osnovana je davne 1946. godine u Bariju uz pomoć saveznika. Prošla je sva ratišta na prostoru bivše Jugoslavije, a možda najveću slavu, stekla je tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)