Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 6 months ago

By admin

VEŠTAČENJE OTKRILO RAZMERE ZLOČINA: Kod dvojice Srba 500 puta više uranijuma u krvi od normalnog!

Rezultat analize količine osiromašenog uranijuma 238 kod dvojice građana Srbije – vojnika koji je boravio na Kosovu i Metohiji i civila koji se nalazio u blizini bombardovanog Ministarstva odbrane u Beogradu, 1999. godine – pokazao je prisustvo 500 puta većih doza od uobičajenih u ljudskom telu.

Ovo je potvrđeno nakon analize koju je uradila sudski veštak i profesor na Univerzitetu u Rimu dr Rita Čeli. Ona je utvrdila da je količina smrtonosne supstance 500 puta veća od prisustva osiromašenog uranijuma u nekom ljudskom telu u bilo kojoj zemlji na svetu, gde nije bilo borbenih dejstava niti upotrebe bombi s uranijumskim punjenjem.

Ovo su do sada najjači dokazi da su građani Srbije bili izloženi smrtonosnom dejstvu teških metala iz punjenja NATO projektila. Najnoviji dokazi potvđuju da je uranijuma bilo i u projektilima koji su korišćeni severno od Vranja, što će imati važnu ulogu u pravnoj borbi za dokazivanje da iz 1999. godine potiču i uzroci malignih bolesti stotina građana.

Prva privatna tužba sa zahtevom za odštetu žrtvama zbog oboljenja od posledica NATO bombardovanja SR Jugoslavije podneta je Višem sudu u Beogradu 20. juna 2021. godine, kao rezultat zajedničke saradnje dvojice advokata, Srđana Aleksića iz Niša i italijanskog Anđela Fjore Tartalje. Italijanski pravnik ima dvadesetodišnje iskustvo u borbi za isplatu odštete žrtvama osiromašenog uranijuma među italijanskim vojnicima, koji su bili u misijama u svetu, pa i na Kosovu.

Prvo ročište u Beogradu zakazano je za 16. oktobar ove godine, a prikupljenoj dokumentaciji i veštačenjima sada se pridružuje i nalaz dr Rite Čeli, koji se izdvaja po dramatičnom zaključku. Do rezultata je poznata naučnica došla nakon analize prisustva teških metala koji su nađeni u tkivu dva naša građanina.

-Toliki kvantitet nije zabeležen nigde na svetu gde nije vođen rat. Utvrđena količina je zastrašujuća – ocenila je dr Čeli.

Profesorka je otkrila listu analiziranih metala koji su pronađeni u dva uzorka tkiva. NJena ekspertiza zatekla je čak i advokate, koji ni sami nisu očekivali ovakve razmere zagađenja u organizmu ljudi koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma iz NATO municije. Ekspertiza je, kako tvrdi, naučno neoboriva, lišena pretpostavki i utemeljena u laboratorijskim merenjima. Analiza je urađena u najopremljenijoj laboratoriji za tu vrstu istraživanja u Torinu. Veštačenja dr Čeli na italijanskim sudovima doprinela su rešavanju oko 330 slučajeva, u kojima je dokazan uzročnik obolenja ili smrtnost italijanskih vojnika koji su boravili na kontaminiranom terenu.

-Nivo osiromašenog uranijuma koji sam našla u tkivu dvojice vaših građana je dramatičan. Toliko prisustvo do sada nije utvrđeno ni kod jednog vojnog ili civilnog subjekta na svetu. U svim zatečenim metalima pojavljuje se uranijum 238, koji potiče iz projektila koje su koristile NATO snage u bombardovanju BiH i u Srbiji, posebno na Kosovu i Metohiji. To dejstvo je sigurno zahvatilo i okolne zemlje, kao što su Albanija i Makedonija – kaže profesorka Čeli.

U veštačenju prisustva teških metala za potrebe procesa vođenih u Italiji utvrđeni nivo je poređen sa analizama italijanskog Ministarstva zdravlja o prisustvu ovih materija kod zdrave populacije, koja živi i radi u krajevima gde nije bilo ratnih dejstava. NJihove “slike” poređene su s rezultatima italijanskih vojnika iz stranih misija. Izvodeći veštačenja, dr Čeli je kod vojnika našla teške metale koji apsolutno ne postoje u Italiji i to u vrednostima koje su i po hiljadu puta veće u odnosu na svoje sunarodnike civile.

-Teški metali čije je prisustvo utvrđeno u uzorcima iz Srbije definitivno nisu metali koji se vezuju za industrijsku proizvodnju. Uporedili smo ih s uzorcima iz svih zemalja, čak i s Japanom i Kinom, gde postoji velika industrijska zagađenost, ali tih materija tamo nema. Možemo jasno da kažemo da su to metali prisutni samo u vojnim projektilima s osiromašenim uranijumom. Teški metali nađeni u dva uzorka iz Srbije ne dolaze od spoljnog zagađenja, već potiču iz bombardovanih područja i prisutni su samo u projektilima s osiromašenim uranijumom – potvrđuju dr Čeli i advokat Tartalja.

Na pitanje ako jednoga dana Sud presudi u korist srpskih žrtava – do sada je prikupljeno više od 3.340 tužbenih zahteva – ko će platiti odšetu, koju je u Italiji za svih 300 presuda platilo Ministarstvo odbrane, advokati odgovaraju jasno – NATO.

-Odštetu plaća NATO, tačnije zemlje članice. Kao što dele odgovornost, neka podele i odštetu – ističe Tartalja.

SMRTONOSNE KOLIČINE U KRVI

Profesorka Čeli u maju je boravila u Beogradu, a za predstavila je i svoju metodu veštačenja:

-Uzima se krv ili biopsija. Proverava se prisustvo aluminijuma, barijuma, antimona, olova, molibdena, magnezijuma, hroma, nikla, kobalta, stroncijuma, cirkonijuma, vanadijuma… Kada stignu rezultati poredim koliko je zastupljeno teških metala i pravim statistiku. Kada je reč o mrtvima, onda se uzimaju uzorci iz bolnica koji se čuvaju u parafinu. Činjenica je da teških metala uvek ima, ali je važna njihova količina i da li ona može da se poveže s kancerom obolelog.

Dr Čeli je objasnila da u litri krvi aluminijuma maksimalno sme da bude 3,3 mikrograma, a kod italijanskih vojnika i naših vojnika bilo je više od 500, a nekada i 2.000 ili 3.000 mikrograma. Prisustvo uranijuma kod civila je 0.0053 jedinica, a kod onih koji su bili izloženi bombardovanju ona je brojila i po 10 mikrograma u litri krvi.

Advokat Tartalja, takođe, zatečen je nalazom dr Čeli, a njeni zaključci, kako smatra, jasno upućuju na odgovornost NATO.

-Za ratni zločin nema imuniteta i ne važi princip retroaktivnosti – ističe advokat Tartalja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / Gung Ho Vids

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)