Connect with us

Amerika

VELIKO PRIZNANJE: Srpskom književniku iz Toronta nagrada za životno delo!

Published

on

Srpski književnik Radovan Gajić, koji već dugo vremena živi i stvara u Kanadi, dobio je ovogodišnju nagradu Udruženja književnika Srbije za zivotno delo.

Gajić je rođen 1953. godine u Kninu, a nagradu je dobio za svoj dugogodišnji opus sastavljen od 21 knjige raznih žanrova; poezije, romana, istoriografije…

Potpredsednik je Srpske Nacionalne Akademije (Serbian Heritage Academy) najveće organizacije koja okuplja srpske umetnike u Kanadi. Godine 1998. “White Pine Pictures” iz Toronta i Canadian Broadcasting Corporation snimile su polusatni dokumentarni film “Boatswain” o pesniku Radovanu Gajiću.

Svoju književnu karijeru počeo je 1989. zbirkom istorijskih dokumenata u stihovima “Kiša Kosova”. Sledi “Ukleti lađar dunavski” 1998. godine, a zatim se ređaju “The Hostage of T. City”, “Buu”, “Legenda o Srbiji”, “Tihovanje reči”, “Sam sa samim sobom”, “Senka stiha”, “Mati Mandušića, “Život izmedju dve svinje”, “Sa obala dalekih”, “Čarolija za večnost”, “Bašta izgubljene duše”, “Pesme ludila i nade”, “I podigoh u zidovima Beograd”, “Očino polje”, “Ispraćaj”, “Azbukovanija 1-4”.

Za svoje stvaralaštvo je do sada dobio nagradu “Rastko Petrović”, dve nagrade za roman “Tihovanje reči” (“Arsenije Čarnojević”, “Ravaničanin”) i povelju “Akademije Ivo Andrić” za prvu knjigu “Azbukovanija”.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Serbian Heritage Academy

Advertisement