Connect with us

događaji

SRPSKA NACIONALNA AKADEMIJA: Treća izložba minijatura od 7.februara u Torontu

Published

on

U galeriji Srpske Nacionalne Akademije u Torontu 7. februara biće otvorena Treća tradicionalna izložba minijatura. Na izložbi, koja traje sve do 27.februara, biće prezentovani radovi 22 umetnika ikoji žive u Kanadi, među kojima je većina srpskog porekla, ali tu su i slikari poreklom iz Irana, Litvanije, Rusije, Ukraine, Meksika, Češke…

“Možemo reći da je u ovom momentu ovo najznačajnija i najveća izložba minijatura u Torontu. Srpska Akademija je širom otvorila svoja vrata i na taj način je prepoznata u Torontu ali i u širim, internacionalnim slikarskim krugovima”, kaže za Serbian Times Vladimir Stjepanović, kustos muzeja Srpske Nacionalne Akademije, ali i jedan od umetnika koji će se svojim radovima predstaviti na izložbi.

ZNAČAJNA IZLOŽBA: Vladimir Stjepanović, kustos muzeja SNA

Srpska nacionalna akademija u Kanadi (SNA) je registrovana neprofitna dobrotvorna organizacija osnovana 1981, a 1982. je dobila povelju od kanadske vlade kada je i upisana u registar dobrotvornih organizacija.

Osnivači i prvi članovi uprave bili su: advokat Nikola Pašić, unuk našeg slavnog državnika Nikole Pašića, Sofija Škorić, bibliotekarka univerziteta u Torontu, Dušan Bijelić, magistar istorije umetnosti, Nikola Aleksejčenko, inženjer građevinarstva i profesor Pavle Pavlović, direktor srednje škole.

UMETNICI POREKLOM IZ CELOG SVETA: Plakat za Treću izložbu minijatura

Kao što i priliči jednoj Akademiji, osnovni ciljevi su bili i ostali isključivo kulturnog i prosvetnog karaktera.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Srpska Nacionalna Akademija Toronto

Advertisement