Connect with us

Dijaspora

VELIKO OTKRIĆE SRBINA IZ ČIKAGA: Moćnim zracima pravi vakcinu protiv korone!

Published

on

Doktor Majkl Pravica, profesor fizike na Univerzitetu u Las Vegasu otkrio je da moćnim rendgenom može da sintetiše materijale nove, pa čak i da stvara visokokvalitetne vakcine.

Ono što je, kako kaže Pravica, naročito zanimljivo jeste to što je ovo monumentalno otkriće bilo potpuno slučajno!

“Neki ljudi se možda neće složiti, ali ja tvrdim da je najbolja nauka zapravo slučajna”, kaže Pravica.

Кada je Pravica proučavao eksploziv, pitao se da li može da pritiskom na kombinaciju materijala izazove ispuštanje kiseonika. Kako bi posmatrao šta se događa, koristio je snažni rendgen aparat za merenje mikrona.

Čuvena glumica je, komentarišući #Hollywood, istakla koliko je srećna što je Srpkinja! ❤️💪🇷🇸

Posted by Serbian Times on Saturday, February 27, 2021

“Odjednom vidimo kokice malih kristala koje iskaču. O, bože, ovo je hemijska reakcija indukovana rendgenskim zracima”, ispričao je Pravica.

U tom trenutku je shvatio da mu nije potreban katalizator ili toplota za pokretanje hemijske reakcije, kao što se to tradicionalno radi u laboratorijama. Sve što mu je potrebno je rendgen koji pokreće reakcije.

Pravica tako otvorio pregršt mogućnosti i praktično novo naučno polje tvrde rendgenske fotohemije, kako je nazvao ovu tehniku.

Pravica je kasnije sproveo eksperiment pokušavajući da rendgenskim zracima oslobodi ugljen-dioksid iz smeše u prahu. Proizvod je bio skoro ono što je očekivao. Ugljen-dioksid je zapeo u materijalu nalik na staklo, koji opisuje kao crvenkasto-smeđu boju pivske boce.

Ovaj materijal se naziva polimerni ugljen-monoksid i prethodno je proizvođen kompresovanjem praha pod visokim pritiskom, ali je rezultirao nestabilnim polimerom koji bi se brzo raspadao. Pravica je, međutim rendgenom stvorio stabilnu verziju koja je tako dobra, da ju je Univerzitet u Las Vegasu patentirao.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI LEKAR IZ SAD OTKRIO: Evo kako funkcioniše “Trampov” lek za kovid! (VIDEO)

POMOZIMO NAŠOJ VLADANKI DA POBEDI! Srpkinja u trci za najbolju kuvaricu Amerike! (VIDEO)

SRPKINJA VOĐA TIMA: Naučnici uspešno dizajnirali život na Marsu!

Ovaj novi materijal može da opstane neoštećen na preko 500 stepeni Celzijusa. Takođe može da podnese zračenje i ima dobru provodljivost. Ovaj materijal pogodan je za upotrebu u industriji, svemiru i nuklearnim elektranama, kao senzor ili čak u elektronskim uređajima.

Prošlog marta, Pravica je pronašao još jednu moguću upotrebu ove tehnike – za izradu visokokvalitetnih vakcina.

Budući da su moćni rendgenski zraci toliko precizni, do mikrona, Pravica smatra da se može razgraditi genetski materijal virusa. Potrebno je podesiti rendgenski zrak na odgovarajuću talasnu dužinu i odstraniti genetski materijal i virusa, čime bi se dobila visokokvalitetna vakcina.

„Кada sam prvi put videla kako kristali iskaču kao kokice, tada sam shvatila da su ti rendgenski zraci tako moćni“, rekao je Pravica.

Profesor Majkl Mihajlo Pravica rođen je u Čikagu, Amerikanac je srpskog porekla i tečno govori maternji srpski jezik.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: UNLV Free Press
Foto: Printscreen YouTube / UNLVTV

Advertisement