Chicago
41°
Partly Cloudy
6:57 am5:11 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 15mph SSE
Humidity: 60%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
TueWedThu
43/27°F
41/36°F
39/32°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

VELIKO ISTORIJSKO OTKRIĆE: Čuveni Teodorin prsten nije Teodorin, evo kom je srpskom vladaru pripadao!

Sigruno ste čuli za Teodorin prsten, remek-delo srpskog zlatarstva koji potiče iz 14. veka koji se čuva u Narodnom muzeju. Najnovija istraživanja pokazuju da on uopšte nije pripadao kraljici Teodori, majci cara Dušana!

Takozvani Teodorin prsten pronađen je u jednoj od grobnica u crkvi Svetog Stefana u Banjskoj, a posebno je poznat po ćiriličnom natpisu koji se nalazi oko vrata prstena i glasi: “Ko ga nosi neka mu Bog pomogne”.

“Imamo novost za vas – novija istraživanja pokazuju da je to bio verovatno prsten Konstantina Nemanjića, mlađeg sina kralja Milutina i brata Stefana Dečanskog, tragično postradalog 1322. godine”, navodi se na Fejsbuk profilu Narodnog muzeja Srbije.

Kako navode dalje, od kada je pronađen, ovaj prsten sa predstavom dvoglavog orla pogrešno je pripisivan kraljici Teodori, majci srpskog cara Dušana, budući da se mislilo da je reč o njenoj grobnici.

“Rezultati arheoloških i antropoloških analiza posvedočili su da je na mestu nalaza prstena bio sahranjen muški član porodice Nemanjić, koji je u trenutku smrti imao oko 40 godina”, navodi se u ovoj objavi.

Kako je prsten pronađen
Prsten je pronađen u manastiru Banjska, zadužbini kralja Milutina, u unutrašnjosti crkve 1915. godine, gde su se obavljala prva arheološka iskopavanja ove crkve. Kako je tada bio običaj da se znamenite ličnosti sahranjuju u unutrašnjosti crkve, u podovima se zidaju grobnice, pa se tako zna na primer, da je jugozapadni ugao rezervisan za ktitora. Godine 1915. Srbija je u ratu, i tada je naloženo da se o bilo kakvim oktrićima u crkvi obaveste nadležni organi – kaže za “Blic” Milan Savić, master arheolog.

Kako objašnjava dalje, Đorđe Matić, načelnik tadašnjeg zvečanskog okruga, obavestio je ministra Ljubu Davidovića, da je pri čišćenju priprate, naišao na mermerni pod, da je našao skelet i zlatni prsten!

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Kralj Aleksandar ga predao zbog sujeverja
I odmah ga je opredelio kao ženski prsten. Taj prsten, Đorđe Matić šalje prestolonasledniku Aleksandr Karađorđeviću, jer je prestolonaslednik već imao neku svoju zbirku starina. Tome se usprotivio arheolog Miloje Vasić, tadašnji čuvar Narodnog muzeja, rekavši da takvi predmeti treba da budu u muzeju – dodaje Savić.

Kako nam dalje objašnjava, posle devet godina, presten je ipak stigao u Narodni muzej, jer ga je prestolonaslednik poklonio advokatu Bogdanu Barlovcu, koji ga dariva muzeju 1926. godine. Kralj Aleksandar ga je navodno poklonio ovom advokatu, zbog sujeverja.

Nemanjići su bili prvi među balkanskim vladarima koji su se orodili s carskom kućom Paleologa i dobili pravo da koriste simbol imperijalnog dvoglavog orla “koji zakriljuje i istok i zapad”. Ni zaštitni natpisi nisu retki na prstenovima, ali obično se odnose na konkretnu osobu, dok ‘Teodorin prsten’ ima magičnu formulu koja se, bar na prvi pogled, odnosi na bilo kog nosioca. Zato ga je kralj Aleksandar Karađorđević kao amajliju nosio na zlatnom lancu za sat, što su zabeležili njegovi savremenici – ispričala je ranije Branka Ivanić, muzejski savetnik u beogradskom Narodnom muzeju.

Međutim, malo je poznato da se jugoslovenski kralj posle nekoliko godina odrekao nemanjićkog prstena uveren da taj nakit nosi zlu kob.

U upisnoj knjizi Narodnog muzeja iz 1926. stoji da je “prsten iz Banjske” ovoj ustanovi poklonio advokat Blagoje Barlovac, potomak jedne od najuglednijih srpskih porodica, čije poreklo vodi s Kosmeta. Istraživači Narodnog muzeja otkrili su da ga je on dobio od sujevernog kralja Aleksandra, ali ni Barlovac ga nije zadržao već ga je u tajnosti poklonio muzeju – kaže sagovornica.

Nedugo zatim darodavac je preminuo, a legendama o prstenu pridružila se i ona da ne sme da ga nosi ruka nedostojna Nemanjića.

Videli prsten i odmah zaključili da je ženski
Iskopavanja nisu izvršila stručna lica, arheolozi, već taj načelnik Đorđe Matić, koji ipak nije poznavao arheološku metodologiju iskopavanja, već je samo raskopao te grobove i pronašao prstenje. Podsetimo, iskopavanja su se desila 1915. godine, dakle tokom Prvog svetskog rata. Kako je tada naglasio da je reč o ženskom prstenu, tako se kasnije to provlačilo kroz sve druge, naredne stručne tekstove – kaže nam ovaj arheolog.

Savić dodaje da, pre svega masivnost i prečnik alke od 2,3 cm ukazuje da je njegov vlasnik morao biti muškarac.

Kako je njegova glava ukrašena orlom, i da je prilično izlizana, došlo se do zaključka da je korišćen kao “pečatnjak”.

Sam natpis predstavlja jednu uobičajenu zaštitnu formulu tog vremena “Tko ga nosi pomozi mu Bog”. Prsten je izrađen sa samom početku 14. veka. Pretpostavka je da je izrađen negde na jugu Italije, možda Bari. Savić kaže, da se u nauci već neko vreme smatra da prsten nije uopšte Teodorin.

Prsten pečatnjak
U srednjem veku nije neobično da su i muškarci nosili prstenje, posebno ovog tipa, takozvani pečatnjak, kojim su mogli da overavaju neka zvanična dokumenta. Prsten kao takav predstavljao je i simbol bogatstva, status a u ovom slučaju, društveni sloj – vlastelu, vladajuću dinastiju – kaže nam ovaj arheolog.

Problem je naglašava Savić, to što su u pitanju stara iskopavanja i to prati gotova sva istraživanja naših crkava. Mahom su ih radili nestručni ljudi, koji nisu poznavali metodologiju istraživanja.

U ovom slučaju, nisu rađena antroploška istraživanja te 1915, a to je analiza skeleta, nije tada utvrđeno da li je skelet muškog ili ženskog pola, nego su videli prsten i došli do zaključka, aha, ovo je ženska osoba, jer ima prsten – objašnjava Savić.

Zaštitni natpis na takozvanom Teodoronim prstenu istovremeno ga čini i hrišćanskim i magijskim, a najviše intirigra natpis “Ko ga nosi neka mu Bog pomogne”.

Misterija zlatnog prstena, navodno majke cara Dušana – Teodore, traje ceo vek, otkad je iskopan u manastiru Banjska kraj Zvečana. Izuzetni primerak nemanjićkog nakita zaobišle su bezbrojne turske pohare tokom 800 godina dok je počivao u tmini kraljevske grobnice, a igrom sudbine ponovo je zablistao na svetlu dana 1915. usred pakla Prvog svetskog rata.

U njujorškom Metropoliten muzeju prikazan 2004. godine
Magični “Teodorin prsten”, jedan od najlepših spomenika srpske srednjovekovne umetnosti i zanatstva se danas nalazi u beogradskom Narodnom muzeju. Prsten je imao samo jedan kratak izlet, kad je 2004. prikazan u njujorškom Metropoliten muzeju kao jedan od najvrednijih i najlepših eksponata iz Vizantije, kako Zapad zove Istočno rimsko carstvo.

Stručnjaci za srednji vek kažu da je još uvek misterija ko je i zbog čega usred nemačko-austrijsko-bugarske agresije na Srbiju 1915. naredio iskopavanja u manastiru Banjska, koja su dovela do otkrića kraljevskog prstena.

“Cilj iskopavanja u zadužbini i mauzoleju kralja Milutina, u koji je car Dušan sahranio i voljenu majku, najverovatnije je bila potraga za legendarnom riznicom u manstirskim temeljima”, rekal je ranije Branka Ivanić, muzejski savetnik u beogradskom Narodnom muzeju.

Kako je dodala, na to upućuju beleške visokih državnih službenika koji su rukovodili žurnim iskopavanjima u manastiru kome su se približavale neprijateljski vojnici. Iskopvanja danima nisu donosila rezultate, a onda su na brzinu okončana čim je pronađen Teodorin prsten.

Prsten vrednosti dvogodišnjeg poreza
U Narodnom muzeju ističu da je veoma malo sačuvanih zlatnih prstenova visokog ranga u Srbiji i da “Teodorin prsten” nema premca. Njegova vrednost, u vreme kad je napravljen, odgovarala je vrednosti dvogodišnjeg poreza koji je plaćalo seosko domaćinstvo.

POVEZANE TEME:

MAJKA STRADALA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI, DECA PRISUSTVOVALA TRAGEDIJI: Vatromet joj se zakačio za odeću i eksplodirao!

AKO PITAMO VUČIĆA ON JE NAJSKROMNIJI PREDSEDNIK NA SVETU: A šta bi sa nekretninama od 800 kvadrata, jaknom brenda “Loro Piana” i patikama “Zegna”?

SRBIN IZABRAN ZA NAJBOLJEG PICA-MAJSTORA NA SVETU: Goran Abramović otkriva da recept za picu ne postoji!

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen Twitter @MilicaLapcevic

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)