Connect with us

Srbija

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U ZRENJANINU: Kopali toplovod, otkrili naselje staro 7.000 godina!

Published

on

Radovi na rekonstrukciji toplovodne mreže u Gradskoj bašti u Zrenjaninu do daljeg su obustavljeni, a na scenu su stupili stručnjaci zrenjaninskog Narodnog muzeja koji pretražuju i selektuju iskopan materijal koji svedoči o postojanju naselja starog 70 vekova

Predmeti iz doba neolita, stari oko 7.000 godina, kao i ostaci grnčarije i ljudskih skeleta otkriveni su prilikom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže i iskopa nove trase u zrenjaninskoj Gradskoj bašti.

Radovi su do daljeg obustavljeni, a na scenu su stupili stručnjaci zrenjaninskog Narodnog muzeja koji pretražuju i selektuju iskopan materijal koji svedoči o postojanju naselja starog 70 vekova na ovom prostoru.

Kustos u Narodnom muzeju Dejan Vorgić ističe da je do sada pronađeno mnogo arheoloških fragmenata, od najstarijeg doba – neolita, predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture, čak i delova naseobine iz neolita.

Vorgić kaže i da je, nažalost, sve to iskopao bager, pa je na arheolozima da pretražuju veće gomile zemlje rasute po travnjaku Gradske bašte.

Smatramo da je otkriće naseobine iz najstarijeg doba samo po sebi fantastično

Dejan Vorgić

Između mnoštva delova grnčarije i pojedinih delova skeleta pronađen je i fragment, odnosno dva njegova dela sa uklesanom ženskom figurom, za koje arheolozi kažu da se veoma retko nalaze, te se nadaju da će pronaći i ostatak delova i kompletirati figuru, čime bi otkriće postalo još značajnije.

– Reč je o ručno rađenom reljefu na keramici, što je ekstremno retko. Obično su to neke figurine iz doba neolita, ali reljefi na posudama kao što je ova koju smo našli zaista se retko mogu videti. Smatramo da je otkriće naseobine iz najstarijeg doba samo po sebi fantastično – naglašava Vorgić.

Povodom ovog značajnog otkrića Vorgić kaže da se trenutno materijal prikuplja, a da potom sledi pranje, obrada, upoređivanje i tek za mesec – dva moći će konkretnije da se saopšti šta je sve pronađeno u Gradskoj bašti.

FOTO: Narodni muzej Zrenjanin

Tu su i delovi tanjira iz turskog doba, srednjovekovni novčić, stub sa srednjovekovne crkve. Pronaći, međutim, naseobinu iz najstarijeg doba, neolita, nešto je fantastično i razumljivo je da smo fokusirani upravo na taj period i predmete koji potiču iz njega. Sledeće godine veliki je jubilej, dva veka od završetka gradnje Županijske zgrade, pa to može biti lep povod da se javnosti prikažu svi artefakti pronađeni u Gradskoj bašti – navodi Vorgić i dodaje da je sve što je nađeno od izuzetnog značaja za Narodni muzej.

Kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja Dejan Vorgić kaže da njihovi arheolozi trenutno vode bitku sa vremenom kako bi ispitali novi lokalitet.

– Trenutno više vremena posvećujemo pretrazi terena nego klasifikaciji i identifikaciji pronađenih artefakata zato što najavljuju loše vremenske prilike u narednim danima, tako da moramo čitav posao brzo završiti. To nam je trenutno prioritet, pa ćemo kasnije govoriti o pronalascima za koje smatramo da su izuzetno vredni – priča nam Vorgić.

Kada su dograđivana krila na Županijskoj zgradi 1886. godine, pronađeno je mnogo predmeta iz prethodnog perioda, ali su oni svi završili u Budimpešti i Temišvaru, koji su imali muzeje. Mi ne znamo šta sve tamo postoji, jer to nikad nije ugledalo svetlo dana. Sada imamo sreću da smo mi ti koji su nešto iz praistorije pronašli i što će to završiti u našem muzeju, kaže Dejan Vorgić.

KOD ARANELOVCA PRONAĐENA CRKVA VEĆA OD GRAČANICE

Ovo nije jedino arheološke otkriće u poslednje vreme u Srbiji.

Arheolozi Narodnog muzeja u Aranđelovcu i Filozofskog fakulteta u Beogradu, u blizini Aranđelovca, na lokalitetu Dvorine, otkrili su crkvu iz perioda srednjovekovne Srbije. Do sada nepoznatu monumentalnu građevinu, veću od Gračanice, koju je podigao vladar iz loze Nemanjića. Pretpostavlja se da je tu bilo i sedište Beogradske episkopije u 14. veku.

GRAČANICA Kod Aranđelovca otkrivena crkva veća od Gračanice

-Najverovatnije jednu ovakvu monumentalnu građevinu, mogao je podići u vreme svoje vladavine Dušan Silni, možda je već započeo kao kralj, a onda nastavio kao car. Ono što je zanimljivo, ova crkva ima pripratu izjedna zidanu sa brodom. Brod je oslikan, priprata nije oslikana. Dakle nešto se dogodilo i situacija najpre liči na ono vreme, kada se sa naglom smrću cara Dušana, bitno menjaju istorijske okolnosti – rekao je doc. Dr Dejan Radičević, rukovodilac istraživanja.

Izgrađena je u srpsko vizantijskom stilu i do njenog otkrića, verovalo se da takvi hramovi nisu postojali na teritoriji, tada severno pograniče srpske državi. Masivni nadgrobni spomenici koji su tom prilikom pronađeni, potvrđuju moć i bogatsvo pokojnika i dodatno produbljuju misteriju ovogbogatog nasleđa.

TEKST: Blic/RTS FOTO: James De Mer/Pixabay


Advertisement