Connect with us

Amerika

SRPSKI SAN – BEZ FAKULTETA DO NAJPLAĆENIJIH POSLOVA U AMERICI: Odlična vest za policajce, vatrogasce i menadžere transporta!

Published

on

List “24/7 Wall Street” izvršio je reviziju podataka Američkog Biroa za zapošljavanje kako bi utvrdio koji su to najbolje plaćeni poslovi koje možete dobiti bez fakultetske diplome.

SUPERVIZORI U VATROGASNIM I SLUŽBAMA ZA HITNE INTERVENCIJE
Prosečna godišnja zarada: $76.330

Biti vatrogasac je veoma opasan posao, kao i supervizor koji upravlja aktivnostima vatrogasaca, uključujući gasenje vatre sto je brže i sigurnije moguće. Ovaj visko stresan posao je relativno dobro plaćen, vecina radnika zarađuje oko $76.000 godišnje. I ako nikakva diploma nije potrebna, od kandidata se očekuje da imaju sertifikat, završenu obuku i iskustvo u ovom polju.

OPERATORI U ELEKTRANAMA
Prosečna godišnja zarada: $79.610

Iako za posao operatora elektrana ne zahteva završenu visoku školu, podrazumeva dugogodišnje iskustvo kako bio kompetentan za izvršavanje posla.

INSTALTERI I SERVISERI LIFTOVA
Prosečna godišnja zarada: $79.780

Tražnja za poslovima instalacije i servisiranje liftova će porasti u periodu od 2016 do 2026 za 12,1% što je za 7,4% više nego na celekupnom američkom tržistu rada.

MAJSTORI ZA POPRAVKE ELEKTRONIKE, ELEKTRANA, TRAFOSTANICA
Prosečna godišnja zarada: $80.200

Popravka elektronike spada u sedam poslova za koje nije potrebna fakultetskadiploma, a ipak godišnja plata, u većini slućajeva, iznosi preko $80000. Ovaj posao je od velikog znacaja, jer podrazumeva nadgledanje elektrana kako bi sve funkcionisalo besprekorno. Međutim zahteva određeno prethodno iskustvo i obuku.

DETEKTIVI I KRIMINOLOZI
Prosečna godišnja zarada: $81.920

Iako nije potrebno da se zavrsi fakultet, potrebno je da se završi policijska akademija i da napraduje kroz godine rada kako bi dospeli do pozicije detektiva.

PILOTI
Prosečna godišnja zarada: $82.240

Upravljanje avionom zahteva ekspertizu i iskustvo. Komercijalni piloti moraju imati sertifikat. Većina pilota godišnje zaradi preko $82.000 a neki čak i više.

DISTRIBUTERI I DISPEČERI ELEKTRIČNE ENERGIJE
Prosečna godišnja zarada: $82.240

Distributeri elektricne energije koordinišu i regulišu proizvedenu energiju. Zbog važnosti i ozbilnosti posla ovi radnici su jako dobro plaćeni, a većina zarađuje više od 86 000 dolara godišnje. Kako elektrane i uređaji postaju ućinkovitiji, automatizovaniji i napredniji, broj distributera i dispečera potreban za upravljanje i regulaciju distribucije elektricne energije verovatno će se smanjiti. Prognozira se da će se ukupnan broj distributera električne energije i dispečera smanjiti za 2,5% do 2026. godine.

POLICIJSKI OFICIRI I NAREDNICI
Prosečna godišnja zarada: $89.030

Nadzornici policije prvog reda i detektivi su poznati kao narednici ili kapetani u policijskoj upravi. Kao i detektivi koje nadgledaju, i ovim stručnjacima za sprovođenje zakona ne treba fakultetska diploma, ali moraju završiti policijsku akademiju i steći iskustvo u rešavanju zločina na poslu. Većina tih supervizora zarađuje preko 89.000 USD godišnje.

OPERATERI U NUKLEARNIM ELEKTRANAMA
Prosečna godišnja zarada: $94.350

Operateri u nuklearnim elektranama ne moraju imati napredna znanja fizike ili inženjerstva. Medjutim, od njih se mora dobiti potvrda da su kompetentni. Većina ljudi u ovoj profesiji zarađuje preko 94 000 USD godišnje, ali ovi poslovi postaju sve redji. Otprilike polovina Amerikanaca protivi se korišćenju nuklearne energije u Sjedinjenim Državama. Oko 10% radnih mesta, koji trenutno postoje u ovoj profesiji predviđa se da će nestati do 2026. godine.

MENADŽERI TRANSPORTA, SKLADIŠTENJA I DISTRIBUCIJE
Prosečna godišnja zarada: $94.730

Od svih poslova koje radnik u Americi može da obavlja ​​bez fakultetske diplome, menadžeri transporta, skladištenja i distribucije uglavnom se plaćaju najbolje.

TEKST: Miami glasnik FOTO: Kredite/PIxabay

Advertisement