Chicago, IL
39°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 13mph S
Humidity: 44%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
37°F
37°F
34°F
34°F
34°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 50°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

VELIKI TRIJUMF SRPKINJE U SANKT PETERBURGU: Andrijana je šampionka u poznavanju ruskog jezika!

Profesorka srpskog jezika Adrijana Ranković (31), iz Lajkovca, ubedljivo je trijumfovala na Četvrtoj olimpijadi u poznavanju ruskog kao stranog jezika, koju je organizovao Državni univerzitet u Sankt Peterburgu. Pobedu je ostvarila u onlajn takmičenju, u oštroj konkurenciji više od 8.600 učesnika iz celog sveta.

Adrijana je briljantno odgovorila na sva pitanja iz oblasti leksike i gramatike ruskog jezika, kao i zadatke na osnovu zadatog teksta. Potom, bila je nenadmašna i u proveri sposobnosti razumevanja i interpretacije zvučnog i pisanog teksta na ruskom jeziku. Od kada je započeta 2019, na ovoj Olimpijadi učestvovalo je više od 27.000 ljudi iz 151 države.

-Uz obaveštenje i čestitku za pobedu, koja mi je stigla sa prestižnog Sanktpeterburškog univerziteta, posebno je naznačeno da je do sada veoma mali broj učesnika ostvario takve rezultate – ponosno kaže Adrijana. Uskoro će mi stići i specijalna diploma za osvojeno prvo mesto na ovogodišnjoj Olimpijadi u poznavanju ruskog kao stranog jezika.

Master profesor srpske književnosti, koja deo vremena provodi i u Beogradu, na privremenim i povremenim poslovima iz svoje struke, otkriva nam da je ruski jezik počela da uči na Filološkom fakultetu u glavnom gradu, pre svega iz ljubavi prema literaturi. Znanje ruskog jezika pomoglo joj je, kaže, da nauči mnogo o kulturi i umetnosti ove velike zemlje i naroda.

-Oduvek su me privlačili slovenski jezici – naglašava Adrijana. – Odlučila sam da na Olimpijadi učestvujem iz radoznalosti, da proverim kako ću se snaći na tako velikom takmičenju. Ali, iskreno, nisam imala velika očekivanja, s obzirom na to koliko nadmetanje ima učesnika. Kada sam rešila testove, pretpostavljala sam da nisam pravila greške i sa nestrpljenjem sam očekivala rezultate, koji su to i potvrdili. Pobeda na Olimpijadi u Sankt Peterburgu mi je izuzetno važna, kao potvrda znanja ruskog jezika i nagrada za uloženi trud.

Uz to, kako naglašava, osvojeno prvo mesto daje prednost pri upisu na Sanktpeterburški univerzitet, što bi joj u budućnosti mnogo značilo, ako se odluči da upiše doktorske studije…

PROČITAJTE VIŠE:

PODVIG O KOME PRIČA ČITAV BALKAN: Marko zaustavio voz koji je iskočio iz šina, mašinovođa ostao zatečen!

AVRAMOVIĆ RASPLAKAO MALIŠANA: Dušan (8) je najmlađi hodočasnik, a srpski košarkaš mu je ispunio najveću želju!

ZA HUMANOST PREPREKE NE POSTOJE: Lekarska ekipa jurila kroz sneg od 2 metra kako bi pomogli baki! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE