Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

LAVROV: OEBS je uništen agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova! (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na samitu u Skoplju da se Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nalazi na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te organizacije.

Sergej Lavrov je rekao da su perspektive organizacije nejasne i podsetio da je organizacija uništena još 1999. godine, prenosi Sputnjik.

“Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišio smisla postojanje atlantske alijanse. Države NATO i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 1244 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma”, istakao je Lavrov na samitu OEBS-a u Skoplju.

On je podsetio da će za nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt navršiti 50 godina.

“S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne”, rekao je ruski ministar.

Lavrov se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

“U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, Sjedinjene Države i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu”, rekao je on.

Dodao je da se stiče utisak da je EU napustila prvobitne ciljeve svojih kreatora o poboljšanju blagostanja zemalja članica i pretvorila se, u velikoj meri naporima briselske birokratije, u agresivan geopolitički projekat.

Lavrov je istakao i da je Moldavija, kako kaže, “sledeća žrtva u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije”.

Prethodno se šef ruske diplomatije sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, kao i sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom.

Sednica Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji uključuje 57 zemalja, održava se 30. novembra i 1. decembra.

Neki ministri bojkotovali govor Lavrova

Ministri spoljnih poslova pojedinih zemalja su ustali i napustili konferencijsku salu odmah nakon što je predsedavajući OEBS-a, domaćin samita, šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, najavio obraćanje Sergeja Lavrova.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak, koji je snimio ruski diplomata prisutan u sali, na kojem se vidi da Lavrov na putu do svog mesta nije nikoga pozdravio niti mu je neko od kolega prišao.

Lavrov je, kako se vidi na snimku, jedino pozdravio ministra spoljnih poslova San Marina Luku Bekarija, koji prema protokolu sedi sa desne strane od delegacije Ruske Federacije.

Mesto sa leve strane predviđeno za delegaciju Rumunije je u trenutku dolaska Lavrova bilo prazno.

PROČITAJTE VIŠE:

ILON MASK ODUVAO DIZNI: Hoće da me ucenjuju za oglašavanje, idite i j***** se! (VIDEO)

SREĆAN KRAJ DRAME U INDIJI: Posle 17 dana evakuisani svi radnici iz urušenog tunela!

ZELENSKI GUBI TLO POD NOGAMA: Ukrajinci očajni i umorni od rata, unutrašnji razdori pogoršali situaciju!

Izvor: RTS
Foto: Tanjug/AP

YOU MAY LIKE