Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 86%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
72/59°F
79/63°F
79/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

VELIKI JUBILEJ: Beogradska filharmonija proslavila 100 godina postojanja!

Beogradska filharmonija proslavila je 100. rođendan. Vernoj publici darovala je koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, pod upravom Uroša Lajovica. Ovom umetniku dodeljena je titula počasnog dirigenta. Šostakovičeva uvertira označila je početak slavljeničkog programa, koji je vodio Vladimir Aleksić.

Repertoar je bio obogaćen raznovrsnim rođendanskim varijacijama, a muzičku magiju rasplamsao je ansambl „Janoška”. Vek postojanja filharmoničari će pod sloganom „Zauvek” obeležavati tokom cele godine. Gala koncert planiran je 20. juna, a dirigovaće legendarni Zubin Mehta, dok će besplatna „Dizni fantazija uživo” očarati posetioce 2. jula na Ušću.

Ono što je grupi entuzijasta koja je 1923. godine osnovala orkestar, tada predvođen Stevanom Hristićem, zajedničko sa današnjom generacijom muzičara jeste želja da ime Beogradske filharmonije svetli zauvek, kao što stoji i u poruci obeležavanja jubileja.

Ovaj svetski priznat ansambl trudiće se, kako kažu njegovi članovi, da očuva svoj karakter i jedinstven šarm, i to na korak do nove kuće ̶ dvorane Beogradske filharmonije, na kojoj se predano radi zahvaljujući viziji, životnom i profesionalnom snu Ivana Tasovca, njenog nekadašnjeg direktora.

PROČITAJTE VIŠE:

Tokom svog postojanja, od kako se u kontinuitetu od 1951. vodi njena arhiva, Beogradska filharmonija brojala je ukupno 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek.

Filharmonija je otvorena za sve generacije. Ona gradi i mostove prijateljstva svojim gostovanjima u svetu. Sadržaji su joj jedinstveni, a programi prilagođeni i bebama. Na ulicama su filharmoničari već osvojili srca i onih koji su tvrdili da klasiku ne razumeju. Potvrdilo se da su nastupi na otvorenom Beogradske filharmonije najmasovniji koncerti klasične muzike na Balkanu.

Jelena Milašinović, zadužena za odnose s javnošću, ocenjuje da klasična muzika prenosi poruke između muzičara i publike, a ujedno je sredstvo komunikacije i edukacije. Tako će biti i u vremenu koje dolazi, a u kome će Beogradska filharmonija svoje dragoceno iskustvo rado podeliti sa svima koji prepoznaju lepotu i snagu muzike.

POVEZANE TEME:

“INSPIRACIJU PRONALAZIM U TIŠINI”: Ana je srpska kompozitorka koja osvaja svet! (FOTO,VIDEO)

PRELEPA SRPKINJA NA FORBSOVOJ LISTI: Tamara Rađenović među 30 najperspektivnijih ličnosti Evrope!

CENTAR BOEMSKOG ŽIVOTA: Čija imena i zašto stoje na tablama u Skadarliji! (FOTO)

Izvor: Politika
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE