Connect with us

Srbija

VELIKI DAN ZA SRPSKU KULTURU: Potpisan Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja!

Published

on

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, potpisali su danas Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja.

„Ako vam kažem da je to najstariji rukopis pisan ćiriličnim pismom na našem jeziku, iz druge polovine 12. veka to dovoljno govori o značaju Miroslavljevog jevanđelja i njegovoj digitalizacije“, rekla je Gojković za FoNet.

Ministarstvo se obavezalo da napravi dokumentarni film kojim će biti predstavljena istorija Jevanđelja, ali i čitav proces digitalizacije, istakla je ona.

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da Akademija „ima kapacite i ljudske potencijale za realizaciju ovog projekta“.

Gojković je objasnila da potpisivanje Sporazuma otvara prvu fazu procesa, dok će u okviru druge faze učestvovati stručnjaci iz celog sveta da bi se došlo do kvalitetnog fototipskog izdanja, prilikom čega će se pristupiti rasoričenju rukopisa.

„U Srbiji se pre otprilike 30 godina pojavio falsifikat i ovo će biti pravi način da sprečimo tako nešto i prodaju jednog lošeg falsifikata za ogroman novac. Uložiću napore, ako treba i sudsku zabranu da uradimo, jer se taj izdavač ponovo pojavio na tržištu“, izjavila je Gojković za FoNet.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement