Connect with us

Balkan

PONOVO SVOJATAJU TESLU: Najveći srpski naučnik uskoro na hrvatskim evro kovanicama!

Published

on

Vlada Republike Hrvatske predložila je da se na novim hrvatskim evrokovanicama nađu šahovnica, geografska karta ove zemlje, kuna, glagoljica i srpski naučnik Nikola Tesla.

Kako su obrazložili u Vladi Hrvatske, predlozi su rezultat selekcije i glasanja na anketi sprovedenoj preko veb stranice euro.hr, a u kojoj je učestvovalo skoro 50.000 osoba.

“Među ponuđenim motivima najveću prosečnu ocenu je dobila šahovnica, dok se među dodatnim predlozima građana dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle, koji je tako ušao među pet najbolje ocenjenih predloga”, naveli su.

Ovaj predlog je najzanimljiviji s obzirom da je Tesla etnički Srbin koji je rođen 1856. godine u mjestu Smiljan, u tadašnjoj Austrougarskoj.

Šahovnica bi trebalo da bude na pozadini svih kovanica, dok će na novčiću od dva evra biti geografska karta, na jednom evru motiv kune, na 10, 20 i 50 centi Nikola Tesla, a na jedan, dva i pet centi glagoljicom će biti ispisano HR.

Na osnovu odabranih motiva Hrvatska narodna banka (HNB) će početkom sledećeg mjeseca objaviti javni poziv za izradu grafičkog prikaza nacionalne strane kovanice evra, naveli su iz Vlade Hrvatske.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times / Mediji
Foto: Pixabay, Wikimedia Creative Commons

Advertisement