Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 11mph S
Humidity: 49%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
57°F
55°F
52°F
50°F
48°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

VELIKI DAN ZA ČIKAŠKE SRBE: Donatorsko veče uspelo, Srbi će konačno dobiti svoj Kulturno-sportski centar! (VIDEO + FOTO GALERIJA)

Juče je u Čikagu, tačnije u njegovom predgrađu Lyonsu, srpska dijaspora imala svoj veliki dan. Donatorska inicijativa za buduću školu i Kulturno-sportski centar “Nikola Tesla” okupila je na imanju nove crkve Svetog Nikole veliki broj ljudi, Srba svih uzrasta i generacija iseljenika.

Ali ne samo Srba, već i Makedonaca, Bošnjaka, Hrvata, Amerikanaca, svih onih koji su prepoznali viziju organizatora da u budućem centru okuplja ljude svih uzrasta, ponajviše one mlade, i pruži im ono što im na ovim prostorima itekako nedostaje – obrazovne, kulturne i sportske sadržaje. Sa ciljem da za one najmlađe svi pomenuti sadržaji i aktivnosti budu – besplatni!

Ako se po jutru dan poznaje, onda će ova ideja ubrzo zaživeti i zablistati punim sjajem. Samo na jučerašnjem Donatorskom danu skupljeno je skoro 300,000$ što, zajedno sa do sada prikupljenim novcem za obnovu crkve, iznosi celih 650,000$. Biće to dovoljno da se završi renoviranje hrama, ali i završi dobar deo posla oko opremanja škole i obavljanje najurgentnijih radova u Kulturno sportskom centru.

Otac Nemanja Tešić, na čiju inicijativu je čitav projekat započet, sijao je od zadovoljstva:

– Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu i ulepšali ovaj dan. Trudićemo se da ne izneverimo njihova očekivanja i obećanja koja smo dali. Pokušaćemo da do početka avgusta završimo crkvu i počnemo sa bogosluženjem, a do jeseni obezbedimo uslove da škola i centar bar delimično počnu sa radom. Biće teško, vremena je malo, ali ništa nije nemoguće kada se radi punog srca i za decu, kaže sveštenik Nemanja, i sam otac šestoro dece (o kome priču možete pročitati OVDE).

DOBRA ENERGIJA I VISOKI CILJEVI: Otac Nemanja Tešić, paroh crkve Svetog Nikole

A juče je na imanju crkve Svetog Nikole letimičan pogled bio dovoljan da shvatimo kako cela akcija itekako ima smisla – jer su u sportskoj dvorani i između stolova u svečanoj sali trčkarali brojni mališani, budući polaznici škole i vrtića “Sveti Nikola”, koji će biti pokrenuti skupljenim donacijama.

-Mogli smo ovaj događaj da organizujemo u nekom fensi restoranu ili sali u centru Čikaga, ali smo odlučili da Vas dovedemo ovde, da Vam pokažemo za šta nam treba novac i šta planiramo sa njime da uradimo. Da se uverite koliki kapacitet leži na ovom imanju i šta bi sve ovde moglo da se napravi ukoliko budemo složni i vredni, istakao je na početku programa Antonije Kovačević.

DONIRAJTE OVDE ZA KULTURNO SPORTSKI CENTAR “NIKOLA TESLA” U ČIKAGU!

On je istakao Radomira Dobrašinovića, vlasnika kompanije MGR, čoveka od koga je potekla inicijativa i koji je svojim novcem kupio crkvu i imanje, i dodao kako je “sada je na nama ostalima da završimo započeto”.

Posle zahvalnosti Dobrašinoviću i drugim donatorima, program je počeo srpskom himnom, koju je otpevao otac Milovan Gogić, nakon čega je otac Serafim iz manastira Nova Gračanica očitao molitvu i blagoslovio ručak.

Posle bogatog ručka, majstorskog kreacije kuvara Aleksandra Mićovića, usledilo je obraćanje oca Serafima, generalnog konzula Damjana Jovića te paroha crkve Nemanje Tešića, koji je iskoristio divnu biblijsku priču kao lajt-motiv Donatorske večeri i zaključio govor rečima: “Sve se može kad se Srbi slože”.

A onda se prešlo na video prezentaciju, iz koje su gosti i donatori mogli da saznaju nešto više o planovima i misiji budućeg Kulturno-sportskog centra, o tome koliko novca je skupljeno do sad i koliko nedostaje da bi se škola i centar završili.

“Ako izgubimo sledeću generaciju, kao što smo izgubili ovu pre nje, za 40, 50 godina neće imati ko da dolazi u ovu lepu crkvu prekoputa. I zato je ovaj projekat veoma važan. Jer ovo bi trebalo da bude mesto u kome će naša deca otpevati svoje prve pesme, odigrati prve predstave, odsvirati prve koncerte, dobiti prve aplauze, pročitati prve knjige na srpskom jezikuMesto na kome će se roditi prve ljubavi, nastati doživotna prijateljstva, bratstva i kumstva. Mesto na kome će prve treninge imati neki budući Jokići i Đokovići, gde će prve zadatke iz fizike rešiti nove Tesle i Pupini, prve note odsvirati novi Mokranjci i Milenkovići. 

A da bi privukli decu da dolaze u ovaj Kulturni centar moramo im ponuditi zanimljive i lepe stvari. Moramo pobediti pametne telefone i aplikacije, moramo biti kreativni i domišljati, moramo imati viziju. Ne možemo očekivati da će oni dolaziti ovde samo zato što su Srbi, što u njima nose te gene i tu krv. Moramo se potruditi, moramo ih naučiti zašto je lepo biti Srbin, istakao je Kovačević, nakon čega je usledio poziv donatorima da, svako prema mogućnostima, pomogne ostvarenju te vizije.

DONIRAJTE OVDE ZA KULTURNO SPORTSKI CENTAR “NIKOLA TESLA” U ČIKAGU!

Naglašeno je ovom prilikom i da je, zahvaljujući vrednim parohijanima, koji su svaki vikend i slobodan dan provodili radeći na imanju, do sada ušteđeno oko 200,000 dolara.

A onda se u nastavku programa publici predstavio dečji hor i folklor “Moravac” koji radi pri crkvi Sveti Nikola, a koji je nastup počeo jednom srpskom zdravicom…koja se, međutim, nije završio potezanjem čašice na eks jer je zdravičar isuviše mlad (tek mu je 9 godina :).

Zatim su na scenu izašli glumci Srpskog pozorišta Čikago, Nikolina Burilo i Igor Obradović, koji su razgalili publiku patriotskim stihovima. Prisutni su saznali da će ubuduće Kulturni centar “Nikola Tesla” biti dom ovog pozorišta da će tu stvarati i igrati premijere svojih predstava, a kao prva najavljena je premijera komada o Halijard misiji, koja bi trebala da se odigra polovinom novembra.

USKORO USELJAVAJU U NOVI DOM: Igor Obradović iz Srpskog pozorišta Čikago

Za kraj, nastupio je Play bend, vrlo popularan među ljubiteljima muzike i dobrog provoda u Čikagu. Njihov nastup s vremena na vreme je prekidan najnovijim informacijama vezanim za prikupljeni novac, a kada je voditelj programa saopštio konačnu cifru salom se razlegao aplauz.

Valja istaći da su održavanje događaja sponzorski pomogli City Fresh, Dukat Deli, Skadarliya, Power Printing, Stefan Grill i Mamine Krofnice.

Događaj je okupio Srbe iz svih delova Čikaga

Održavanje Donatorskog dana je u jednom trenutku bilo pod znakom pitanja zbog najavljene kiše. Ali juče je nad crkvom Svetog Nikole i Kulturno-sportskim centrom “Nikola Tesla” zasjalo sunce. I tako jarko sijalo celi dan. Dobra energija je, čini se, rasterala oblake i demantovala metereologe. Što ljudi iz crkve Svetog Nikole i Kulturno-sportskog tumače kao dobar znak…

Pogledajte galeriju fotografija…

Piše: Antonije Kovačević Foto: Ivana Milano, Danijela Mićević, Saša Lukić

YOU MAY LIKE