Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

VELIKA POBEDA MALOG PAVLA (2): Teško bolesni dečak uspešno operisan, očekuje se da konačno izgovori prve reči! (FOTO)

Operacija malog Pavla Dimitrijevića iz sela Zdravinja kraj Kruševca, obolelog od teškog oblika Aperovog sindroma, uspešno je završena, a dvogodišnji mališan će uskoro, zajedno sa svojom porodicom, useliti u novi dom, koji se upravo renovira i prilagođava njegovim potrebama, a koji mu je obezbedila humanitarna organizacija 28.JUN.

Operacija rekonstrukcije vilice, zbog čije deformacije Pavle nije mogao normalno da diše i jede, obavili su lekari u Dečjoj bolnici u Tiršovoj. Svi se nadaju da će posle ovoga Pavle, koji još uvek nije izgovorio svoje prve reči, početi da priča normalno. On boluje i od konjuktivitisa, koji mu izuzetno otežava vid,

Pavla su po izlasku iz bolnice sa igračkom većom od njega samoga – velikim nasmejanim medom, dočekale aktivistkinje 28.JUNA, organizacije koja pokušava da Pavlu i njegovoj porodici omogući prostor za normalan život, koji do sad nisu imali.

NOVI ŽIVOT U NOVOJ KUĆI

Dimitrijevići, naime, žive u katastrofalno teškim uslovima, u nečemu što više liči na kokošinjac nego na kuću. To bi uskoro trebalo da se promeni…

-Pavle je izašao iz bolnice, posle čega smo otpratili porodicu do njihovog sela, gde smo im konačno obezbedili dom – kuću koji su oni lično odabrali. Pavle sledeće nedelje ide na pregled u Beograd, a mi ćemo biti uz njega, kao i do sada. Započinjemo renoviranje i adaptaciju nove kuće, kako bi je doveli u perfektno stanje. Pozvaćemo Vas da zajedno s nama poželite dobrodošlicu Pavlu i njegovoj porodici u njihovom novom domu, kaže za Serbian Times Snežana Dimitrijević, potpredsednica 28.JUN-a.

SPREMAN ZA PUT KUĆI: Organizacija 28.JUN je odvezla Pavla i njegovu majku do njihovog sela

Ona dodaje da razume velike emocije koje je pokazala javnost u vezi sudbine malog Pavla i obećava da će kuća biti završena u rekordnom roku:

-Očekujemo da kuća bude useljiva pre zime, da bi Dimitrijeviće sklonili sa hladnoće. A onda ćemo nastaviti radove na gornjem spratu i oko kuće, dok sve ne bude gotovo, kaže naša sagovornica iz organizacije 28.JUN, koja već 11 godina brine o najugroženijim porodicama u Srbiji.

Ova organizacija je nedavno žestoko odgovorila na navode iznesene u jednom beogradskom dnevnom listu, o čemu možete čitati OVDE.

TU PROBLEMIMA NIJE KRAJ…

Na žalost, tu neće biti i kraj problemima porodice Dimitrijević. Majka Ivana i otac Jovan imaju četvoro dece od kojih je dvoje ometeno u razvoju i sa teškim zdravstvenim problemima.

Stariji sin Marko takođe ima genetske anomalije na rukama i teško govori, kao i majka Ivana, koja se i pored teškog zdravstvenog stanja bori za svoju porodicu. Nju, kao i njenu decu, konjuktivitis je doveo do toga da jedva može da vidi.

Ćerke Milica (5) i Marija (13) idu u školu i pomažu majci da održava domaćinstvo i vodi brigu o malom Pavlu, ali i najstarijem bratu Marku (18) koji ima teške smetnje u razvoju. One stižu i da kuvaju i da čuvaju braću, čiste kuću i budu odlične u školi.

Iako otac Jovan radi, primanja su mala i jedva sakupe za hranu i struju. Vodu nemaju, kao ni kupatilo, a snalaze se tako što je uzimaju sa obližnjeg bunara. Njihov dom, ono što je od njega ostalo, je hladan, oronuo i urušava se.

-Naš plan je da, pored toga što ćemo im obezbediti novi i topao dom, pomognemo u lečenju malog Pavla, Marka i mame Ivane, kaže Snežana Dimitrijević iz 28.JUN-a.

Ona poziva sve ljude dobre volje koji žele da olakšaju život ovoj namučenoj porodici da pomognu donacijama OVDE.

Tekst: Serbian Times Foto: 28.JUN

YOU MAY LIKE