Connect with us

Dijaspora

VELIKA OLAKŠICA ZA SVE U DIJASPORI: Izvode iz matičnih knjiga od sada izdaju i srpski konzulati!

Published

on

Državljani Republike Srbije koji borave u inostranstvu mogu dobiti izvode iz matičnih knjiga u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Više nije potrebno da se angažuju agencije za pribavljanje izvoda, ovlašćuju rođaci i prijatelji ili podnosi zahtev za pribavljanje dokumenata preko diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga je moguće s obzirom da diplomatsko-konzularna predstavništva od nedavno imaju pristup Registru matičnih knjiga, odnosno jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana koja se vodi u elektronskom obliku.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo može da izdaje izvode iz matičnih knjiga za bilo koje matično područje opštine u Republici Srbiji, odnosno grada, grada Beograda, kao i diplomatsko-konzularnog predstavništva, a na osnovu podataka sadržanih u Registru matičnih knjiga. Mogu se izdavati izvodi iz matične knjige rođenih, izvodi iz matične knjige venčanih i izvodi iz matične knjige umrlih. Takođe, mogu se izdavati i uverenja o državljanstvu bez obzira na mesto upisa u evidencije o državljanima Republike Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

REŠENA DILEMA OKO POREZA GASTARBAJTERA: Evo ko će morati da plati skoro 50% od zarade!
DRŽAVA UDARA PO DŽEPU GASTARBAJTERA: Na zarađenih 1.000 dolara plaćate porez od 440!
BRAVO ZA ČIKAGO! Dijaspora šalje paketiće za decu sa Kosova i Metohije!

Državljanima Republike Srbije na boravku u inostranstvu kojima je potreban izvod iz matične knjige neophodno je da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije radi dodatnih informacija u vezi sa podnošenjem zahteva za izdavanje potrebnog dokumenta. Lista ambasada se može naći ovdea lista generalnih konzulata ovde.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije Foto: MSP

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement