Chicago
12°
Fair
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 11mph NW
Humidity: 49%
Pressure: 30.45"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 10:49

By admin

VELIKA MRLJA SLAVNE INSTITUCIJE: Nikola Tesla je dva puta bio odbijen za stipendiju Matice srpske!

Na studije elektrotehnike Nikola Tesla kreće 1875, dve godine nakon mature. Njegov izbor biće Politehnička škola u Gracu. Kada ju je upisao – imao je tek 19 godina. Baca se marljivo na studije, vredno uči, čak i u slobodno vreme, ispite polaže bez ikakvih problema i sa visokim ocenama, izrasta u uzornog studenta. Mnogo čita, naročito Voltera, spava vrlo malo, samo četiri sata dnevno.

O tome će kasnije reći:

“Koliko spavam? Jedva da ikad spavam! Dolazim iz dugovečne porodice, ali svi smo loši spavači. Očekujem da ću kao i moji preci živeti barem sto godina. I ne brine me neispavanost. Ponekad odmaram sat vremena, ili malo više. Tek povremeno, jednom u nekoliko meseci, mogu odspavati četiri ili pet sati u komadu. Tada se probudim gotovo nabijen energijom, poput baterije. Ništa me ne može zaustaviti nakon takve noći, osećam ogromnu snagu tada. Dakle, nema sumnje u to da san obnavlja energiju, da je povećava. Ali, nije presudan za nečije dobro, posebno ako je reč o ljudima koji inače spavaju kratko.”

Međutim, stvari se razvijaju u lošem pravcu. Gubi već stečenu stipendiju za siromašne studente iz Vojne krajine, tzv. stipendiju Carsko-kraljevske general-komande.

Tako počinje jedan veoma turbulentan period u Teslinom životu koji su obeležila lutanja, boemština, pa čak – i kocka. Pokušava dva puta (1876. i 1878. godine) da dobije stipendiju Matice srpske iz Novog Sada. Oba puta biva odbijen. To je i dan-danas velika mrlja na licu ove inače ugledne ustanove. Ali ko je, realno, tada mogao da zna da je neposlušni vagabund iz Like u stvari budući genijalni naučnik koji će promeniti svet? Otac ga vraća kući, ali tu nevolje ne prestaju – Milutin Tesla umire 30. aprila 1879. godine.

Nikola odlučuje da ispoštuje očev amanet i odlazi da završi studije, međutim, zbog proceduralnih problema, stvari ne idu kako treba, uporno uči, ne izbija iz biblioteke, a ostalo vreme provodi po kafanama.

Izvor: Nedeljnik
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!