Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Antonije Kovačević

VELIKA EKONOMSKA KRIZA STIŽE U AMERIKU: Ovi poznati lanci zatvaraju prodavnice do kraja 2023.godine!

Na udaru nadolazeće ekonomske krize u Americi prvi će se naći maloprodajni sektor, koji često može biti nestabilan, čak i kada je kompanija poznata i dobro se kotira. Neki od velikana u industriji su se suočili sa teškim vremenima poslednjih godina, pa su čak i oni koji naizgled posluju dobro zauvek zatvorili ili se spremaju da zatvore svoja prodajna mesta.

Od Aldija do Kostka, Volmarta, pa čak i dizajnerske prodavnice… izgleda da niko nije siguran. Poslovni status može da se promeni za čas, a evo koje će kompanije czauvek zatvoriti vrata u 2023. Da li će vaša lokalna prodavnica biti sledeća – ili je uspela da izbegne apokolipsu maloprodaje?

1.CVS
Godina osnivanja: 1963
Zatvaranje prodavnica: 200 filijala*

Iako je CVS (i njegov brend CVS/Apoteka) uspeo bolje od većine da se prilagodi potrebama potrošača za onlajn isporuku, kompanija se i dalje suočava sa egzistencijalnom zagonetkom s obzirom na njeno masovno prisustvo od skoro 10.000 prodavnica širom SAD. Ova moćna investicija u nekretnine, suočena sa sve manjim brojem kupaca, primorala je kompaniju na inovacije i selektivno smanjenje.

Kao rezultat toga, ove godine CVS planira da zatvori najmanje 200 loših prodavnica širom zemlje, uključujući i čuvenu lokaciju u Springfildu u Misuriju (poznatu kao „najveći CVS na svetu“). Iako je ovo manje od 1% njihovog ukupnog otiska, ovaj potez će koštati CVS više od 130 miliona dolara.

2. Foot Locker
Godina osnivanja: 1974
Zatvaranje prodavnica: 117 filijala*

Loše vesti: omiljena sportska odeća Foot Locker objavila je planove da zatvori oko 117 prodavnica. Dobre vesti? Većina ovih prodavnica nalazi se u inostranstvu, što znači da će njihovo američko tržište i lokacije ostati uglavnom netaknute.

3.Target
Godina osnivanja: 1902
Zatvaranje prodavnica: 13 filijala*

Pojavivši se kao jedan od najvećih rivala maloprodajnom titanu poznatom kao Volmart, Target je nastavio da napreduje u globalnom uspehu 2010-ih – iako je kompanija zapravo formirana pre više od sto godina. U to vreme, bio je poznat kao Goodfellow Dry Goods, a ime Target je preuzeo tek 1962. godine.

Target se izuzetno dobro prešaltao u doba Interneta tako što se fokusirao na internet prodaju i ciljao potrošača koji je više svesniji imidža. Iako su prihodi u porastu, Target planira da zatvori oko 13 lokacija do kraja godine.

4. Walgreens
Godina osnivanja: 1901
Zatvaranje prodavnica: 200 filijala*

Volgrins je možda iznenađujuće ime na listi, jer izgleda da su svuda po Americi. Ipak, svakako imaju konkurenciju sa CVS-om i drugim velikim imenima koji dominiraju industrijom drogerija.

Sada zatvaraju čak 200 prodavnica, nadajući se da će nastaviti da ostvaruju profit na drugim lokacijama. Volgrins je nastavio da gubi novac, a Fox Business je istakao neke šokantne specifikacije o neuspehu kompanije. Kompanija, u vlasništvu Volgrins Buts Alajans, izgubila je 1,7 milijardi dolara tokom tri meseca 2020. godine. Lanac je 2021. zatvorio još 17 lokacija u oblasti San Franciska, navodeći kao razlog krađu u prodavnicama.

5. The Gap
Godina osnivanja: 1969
Zatvaranje prodavnica: 136 filijala*

Pored zatvaranja čak 350 prodavnica širom sveta do 2024. godine, The Gap je imao veliko restrukturiranje i rebrendiranje u nastojanju da ostane ispred konkurencije i smanji režijske troškove.

Sa više od 2.300 domaćih lokacija, bivši izvršni direktor Art Pek predviđa da bi se više od 50% svih The Gap lokacija moglo zatvoriti u narednim godinama kao deo ove promene. Kupci u inostranstvu su već videli da se mnoge Gap prodavnice zatvaraju poslednjih godina, sa posebno velikim smanjenjem u Izraelu i Australiji.

6. Macy’s
Godina osnivanja: 1858
Zatvaranje prodavnica: 125 filijala* (u naredne 3 godine

Dugogodišnji znak gotovo svakog tržnog centra u Americi, robna kuća Macy’s, zatvorila je 28 prodavnica samo u 2022. Sada je još njih na putu, – kompanija će zatvoriti otprilike 125 prodavnica tokom naredne tri godine.

7. Starbucks
Godina osnivanja: 1971
Zatvaranje prodavnica: 400 filijala

Bilo je ovo teško vreme za maloprodajnu industriju, ali ugostiteljski sektor je takođe teško stradao. Starbucks postoji od 1971. godine, pružajući ljubiteljima kafe širom sveta svakodnevnu šolju Jave, ali čak ni ovaj titan nije izašao nepovređen.

8. Guess
Godina osnivanja: 1981
Zatvaranje prodavnica: 200 filijala*

Guess je deo američke istorije otkako je osnovan u Kaliforniji 1981. godine, ali kao i kod mnogih luksuznih trgovaca, stvari nisu bile lake u poslednje vreme. Guess je najavio planove da zatvori 200 prodavnica širom sveta u naredne dve godine. Iako je to samo 9% njihovog globalnog prisustva, većina zatvaranja će biti u SAD i Kini.

9. Victoria’s Secret
Godina osnivanja: 1977
Zatvaranje prodavnica: 50 filijala*

Victoria’s Secret su osnovali Roj i Gej Rejmond 1977. Prodavnicu donjeg veša pripisuje se uvođenje modernog donjeg veša u mejnstrim.

Godine 2019. Victoria’s Secret je postao najveći prodavac donjeg veša u SAD, ali je prodaja postepeno opadala. Da bi zadržala prihode, kompanija je zatvorila više od 50 lokacija kako bi se takmičila sa zahtevima e-trgovine.

Izvor: Za.Investing Foto: Healthcare Finance News

YOU MAY LIKE