Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Antonije Kovačević

PREVREMENI KRAJ ŠKOLSKE GODINE U SRBIJI: Pojedini roditelji ogorčeni odlukom Vlade, roditelji iz “Ribnikara” i dalje čekaju ostavke!

Ministarstvo prosvete će po nalogu Vlade Srbije 6. juna proglasiti kraj školske godine za sve đake osnovnih i srednjih škola. Povod za donošenje ove odluke je svakako tragedija koja se dogodila prošlog meseca u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kada je maloletni K.K. hicima iz vatrenog oružja ubio devet vršnjaka i čuvara škole.

-Škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele. U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Javnost je obaveštena i o daljim planovima vezano za OŠ u kojoj se dogodio masakr:

-Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnostsaopšteno je.

Ubrzo po objavljivanju saopštenja došlo je do burnih reakcija i negodovanja u vezi odluke od strane roditelja i prosvetnih radnika na portalima i društvenim mrežama.

Osim promene u organizaciji koju sa sobom nosi prevremeni kraj školske godine, mnogi roditelji i nastavnici strahuju od činjenice da je za obrazovne aktivnosti ostalo malo vremena.

Pandemija koja je za nama nepovoljno je uticala na kvalitet obrazovanja dece dok su škole i ove godine imale poteškoće u ostvarenju kontinuiteta u nastavi.

Negodovanje dela javnosti izazvala je i odluka o nastavku rada OŠ „Vladislav Ribnikar“ koju po mišljenju pojedinih roditelja i stručnjaka treba pretvoriti u memorijalni centar. Svi oni strahuju od mogućih posledica po psihičko zdravlje dece usled svakodnevnog boravka na mestu gde su njihovi vršnjaci na tragičan način izgubili živote.

Kako kraj školske godine za đake i nastavnike donosi lepe trenutke, mnogi unapred žale što će im ove godine oni biti uskraćeni. Jun je tradicionalno bogat zajedničkim aktivnostima, izletima i dugim razgovorima tokom kojih svako ima priliku da kaže ono što mu čitave godine leži na srcu. Ovog puta će biti drugačije.

Odluka o prevremenom kraju školske godine za većinu nije idealno rešenje postojećih problema ali je po svemu sudeći jedino koje sistem trenutno može da ponudi.

Podsećamo, Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ je prošlog meseca uputio sedam zahteva Vladi Srbije od kojih su do sada ispunjena dva – glavni ulaz škole zatvoren je za učenike dok je odeljenju VII-2 u kome je nastradalo najviše učenika dodeljen nezavisan tim psihologa i psihijatara koji će raditi sa decom.

Naknadni zahtevi koji su roditelji učenika VII-2 uputili Vladi Srbije a koji se tiču smene direktorke škole i suspenzije pedagoga i psihologa imali su odjek u Ministarstvu prosvete, koje je takođe predložilo njihovu smenu.

I dalje se čeka na preduzimanje daljih konkretnih koraka koji bi uticali na smanjenje nasilja u školama širom Srbije.

Piše: Milica Andrić Foto:

YOU MAY LIKE