Chicago
72°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 1mph WNW
Humidity: 67%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 3
FriSatSun
75/63°F
72/59°F
70/59°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

VELIKA ČAST – SRPSKA PUŠKA PRED BELOM KUĆOM! Kongresmeni i senatori se nadmetali za “Zastavinu” lovačku, na kraju je kupio agent CIA!

Srpska fabrika oružja “Zastava” opet je u prvom planu u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda i svom generalnom zastupniku, “Zastava Arms USA”, koji je za nekoliko godina uspeo da od puški i pištolja proizvedenih u Kragujevcu napravi brend koji danas prepoznaje svaki Amerikanac koji voli i bavi se oružjem.

“Zastava” je, naime, bila sponzor nedavno održane konferencije i donatorske aukcije moćne međunarodne organizacije Safari Club International (SCI), vodeće kada je u pitanju zaštita prava lovaca i divlje prirode, sa članovima u 170 država sveta, koja je održana u Vašingtonu.

O trome koliko je moćna ova organizacija govori i činjenica da je na konferenciji i aukciji prisustvovalo 18 kongresmena i 2 senatora, a samu aukciju je vodio kongresmen Aaron Bean sa Florida (4th District).

AUKCIJA UNIKATNE “ZASTAVINE” PUŠKE: Kongresmen Aaron Bean sa Floride vodio program

Sama aukcija je održana na terasi preko puta Capitol Hill-a, u neposrednoj blizini Bele Kuće. A jedan od glavnih artikala na Aukciji bila je ručno gravirana lovačka puška napravljena u fabrici “Zastava Oružje” iz Kragujevca.

To je ujedno bio i dar firme “Zastava Arms USA” koja je ekskluzivni uvoznik za Ameriku. Vlasnik “Zastava Arms USA”, Ranko Ristić, donirao je i novčana sredstva ovoj organizaciji jer je, kako kaže, i sam lovac.

Pitali smo Ranka kako je došlo do toga da se “Zastava” nađe ispred Bele Kuće u ovako visokom drustvu, kao i koji je značaj ovog događaja.

-Organizatori događaja su me kontaktirali na Sajmu NRA (National Riffle Association) ove godine i zamolili za donaciju. Očekivali su možda manju novčanu donaciju, ali kada su saznali da sam donirao ručno graviran unikat puške, dobio sam poziv da lično prisustvujem konferenciji i aukciji. Nisam ni slutio da će se pojaviti toliko važnih zvanica niti da ce se događaj održati na terasi preko puta Capitol Hill. Aukciju je vodio kongresmen iz Floride Aaron Bean koji je u jednom trenutku prokomentarisao da je naša puška postala hit aukcije, i pozvao me da se obratim gostima, kaže Ranko Ristić i dodaje kako je bio nespreman i iznenađen na ovakvu čast.

HIT AUKCIJE: Kongresmen Bean pohvalio srpsko oružje pred uvaženim gostima u Vašingtonu

-Ne dešava se često prilika da prezentujete srpsko oružje na ovako visokom i važnom mestu. Upoznao sam goste sa tim da fabrika “Zastava” slavi 170 godina postojanja ove godine, da Srbija ima prelijepu prirodu, sjajna lovišta i pozvao goste da je posjete. Poslije mog kratkog govora cijena puške je porasla i kupljena je od strane penzionisanog oficira CIA, koji je bio oduševljen što je uspio da kupi pušku koja je dio istorije. Poslije aukcije su mi se obratili mnogo gosti sa pitanjima o “Zastavi i Srbiji. Pošto sam član uprave Fondacije Halyard misija iskoristio sam priliku da ih upoznam sa akcijom spasavanja američkih avijatičara za vreme Drugog svetskog rata. Bili su oduševljeni a neki od njih su mi rekli i da ih je pomalo sramota što nisu znali za tu akciju, ističe naš sagovornik.

SREĆAN ŠTO SE IZBORIO ZA PUŠKU: Penzionisani član CIA sa Rankom Ristićem

On dalje objašnjava da je cela priča imala i drugo poluvreme…

-Pozvao sam nekoliko uvaženih članova SCI na izložbu posvećenu Halyard misiji u Ambasadi Republike Srbije. Svi su se odazvali i sa oduševljenjem obećali da će širiti istinu o ovom događaju. Eto tako se jedna aukcija pokazala kao odlična prilika da uradimo nešto dobro za Srbiju i za naše odnose sa SAD, pošto očigledno treba bolje da upoznamo jedni druge i na taj način promijenimo negativne odnose iz prošlosti. Ostao sam u kontaktu sa nekoliko clanova SCI a njihov presednik mi je obećao da ce sledeće godine posjetiti Srbiju, konstatuje na kraju Ranko Ristić, vlasnik “Zastava Arms USA”.

ZAJEDNIČKA HEROJSKA ISTORIJA: Član SCI Joseph Smith, inače bivši generalni inspektor ministarstva odbrane SAD, odazvao se pozivu i na izložbi o Halyard misiji u Ambasadi Republike Srbije upoznao ćerku Džordža Vujnovića (George Vujnovic), koji je rukovodio operacijom spasavanja američkih pilota

ODUŠEVLJENI IZLOŽBOM: Braća Kirk, penzionisani oficiri vojske SAD i članovi uprave SCI

Piše: Antonije Kovačević Foto: Halyrd Mission Foundation

YOU MAY LIKE