Chicago, IL
64°
Sunny
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 8mph E
Humidity: 34%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
61°F
57°F
52°F
52°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE ILINOJA: Ovo su zakoni koji stupaju na snagu od Nove godine!

Dok je veliki deo nedavne političke pažnje u Ilinoisu bio koncentrisan na izbore guvernera u državi i usvajanja Amandmana 1, preko 180 novih zakona koje je usvojila Generalna skupština bi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2023. godine. Deset dana kasnije biće inaugurisana 103. generalna skupština koja je poslednja izabrana u proteklom ciklusu.

Predviđa se da će nekoliko zakona imati potencijalno dugoročne posledice na postojeću politiku Ilinoisa o obrazovanju, javnoj bezbednosti, poljoprivredi i radu.

SAFE-T Act

Važna tema u izbornom ciklusu 2022. godine, odredbe Zakona o SAFE-T Act-u koje stupaju na snagu 2023. godine, zameniće trenutni državni sistem gotovinske kaucije sa okvirom otpusta pre suđenja koji ima za cilj da eliminiše nejednakost za optužene koji ne mogu sebi da plate kauciju.

Prema novom sistemu, sudije imaju povećano diskreciono pravo da puste ili pritvore optužene koji čekaju na suđenje na osnovu njihove pretnje javnoj bezbednosti ili verovatnoće da će pobeći ili ometati pravdu tokom sprovođenja istrage ili suđenja.

Predlog zakona takođe zahteva povećanu obuku za policajce i faze u mandatu da sve policijske uprave koriste telesne kamere do 2025. godine. Njime se ublažavaju zakoni za pritužbe protiv policajaca i okončava se takozvani “prison gerrymandering“ računajući zatvorenike kao prisutne na svojoj poslednjoj poznatoj adresi prebivališta za potrebe zakonodavne relokacije.

Trening o traumi za članove školskog odbora

Predlog zakona iz 2019. godine, koji je podnela senatorka iz države Ilinois, Karina Villa, a koji je potpisao guverner J.B. Pritzker 27. avgusta 2021. godine, nalaže članovima školskih odbora da prođu obuku o “praksama zasnovanim na traumi“.

Praksa uključuje “rasprostranjenost traume među učenicima, uključujući rasprostranjenost traume među studentskom populacijom”, i “efekte implicitne ili eksplicitne pristrasnosti na prepoznavanje traume među različitim učenicima u vezi sa rasom, etničkom pripadnošću, rodnim identitetom, seksualnom orijentacijom“, između ostalog.

Takvu obuku može da obezbedi udruženje osnovano u skladu sa Školskim kodeksom Ilinoisa, a Državni odbor za obrazovanje ima ovlašćenje da usvoji pravila koja se odnose na sprovođenje ovog zakona.

Izmene bolovanja zaposlenih

Senatski zakon 0645 koji je podneo državni senator Michael E. Hastings, modifikuje Zakon o bolovanju zaposlenih tako što propisuje da su prava koja su data zakonom minimalni standard u svakom kolektivnom ugovoru.

Zakon o bolovanju zaposlenih zahtevao je da svako bolovanje koje se daje zaposlenima može koristiti za bolest člana porodice, ali ostavlja prostor za pregovore u bilo kom kolektivnom ugovoru. Izmene zakona predstavljaće minimum standarda u kolektivnim ugovorima koji se ne može redukovati u toku pregovora.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Čikago Dešavanja
Foto: Printscreen Instagram @govpritzker

YOU MAY LIKE