Connect with us

Amerika

VAŽNO ZA AMERIČKU DIJASPORU: Kako će “korona ček” primiti penzioneri, invalidi (SSDI) i njihova deca…

Published

on

Nakon što smo Vam u prethodnim tekstovima objasnili kako će svoja prava po pitanju finansijske pomoći, takozvanog “korona stimulusa” ostvariti obični građani koji su plaćali svoje poreske obaveze, njihova deca, zatim nezaposleni, pripadnici određenih profesija naročito ugroženih epidemijom, vlasnici malih i srednjih preduzeća, zatim oni koji vode ugostiteljske objektime, došao je red na penzionere, invalide i veterane.


Iako je u početku bilo nejasno da li će ove kategorije, s obzirom da jedan deo njih ne plaćaju poreze, uopšte imati pravo na pomoć, na kraju je i to pitanje rešeno – pozitivno za sve pripadnike ovih kategorija.

Tako da, ako ste PENZIONER, VETERAN, ILI VEĆ PRIMATE INVALIDSKU PENZIJU (Social Security Disability Insurance ), Vaš ček sa iznosom od $1.200 pojedinačno ili $2.400 dolara ukoliko ga zajedno podnosite kao bračni drugovi, primićete automatski!

Tačnije, nisu potrebne nikakve dodatne akcije.

AUTOMATSKI DOBIJAJU ČEK: Penzioneri, invalidi i veterani

Primaoci socijalnog osiguranja/invalidnine (SSDI) koji obično nisu dužni da podnesu poresku prijavu ne moraju ništa da preduzmu. IRS će koristiti podatke na obrascu SSA-1099 i obrascu RRB-1099 za generisanje isplate od 1,200 USD tim licima, čak i ako nisu podneli poresku prijavu u 2018. ili 2019.

Primaoci će ove isplate dobiti kao direktni depozit ili putem papirnog čeka, baš kao što obično dobijaju svoje mesečne isplate za penziju ili disability.
Za više informacija pogledajte OVDE.

Jedini slučaj u kome morate da poduzmete neku akciju važi ukoliko primate invalidsku penziju, a imate decu mlađu od 17 godina. U tom slučaju trebali bi da ispunite online formular da bi dobili $500 po detetu.

U formularu morate da unesete podatke o Vašoj deci (imena, njihov socialni broj i Vaš bankovni račun). Ovo nije povezano sa čekom koji ćete automatski dobiti od IRS ($1200), a aplikaciju koju treba da popunite imate OVDE.

Tekst: Ivana Milano/Antonije Kovačević Foto:

Advertisement