Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

VAŽNO OTKRIĆE U SRBIJI: Radnici kopali kanal, pa otkrili srednjovekovnu nekropolu! (FOTO)

Radovi na proširenju graničnog prelaza Gostun ispostavili su se kao izuzetno plodonosni ali za arheologe, jer je na lokaciji gde su vršena iskopavnja zbog izgradnje dodatne trake teretnog terminala pronađena nekropola sa stećcima koja datira iz perioda srednjeg veka. Radovi su zaustavljeni, građevinci su odstupili sa terena i svoje radno mesto za sada ustupili arheolozima.

“Prilikom iskopavanja pronadjeni su i ljudski skeleti, u početku manjih dimenzija, tačnije dečji ali kako su radovi odmicali naišlo se i na skelete odraslih ljudi. Кada antropolog završi analize, ti skeleti će biti predati na čuvanje Muzeju u Prijepolju koji je teritorijalno nadležan. Skeleti će biti smešteni u posebne kutije”, rekao je za RINU Asim Bećirović, direktor Muzeja u Prijepolju.

Do sada su pronadjena 32 stećka, ali će izmešteni biti samo oni koji smetaju nastavku izgradnje teretnog terminala, dok će ostali, nakon završetka arheoloških istraživanja, biti ostavljeni na mestu samog pronalaska.

„Na početku smo otkrili 18 do 20 stećaka, a kasnijim iskopavanjem pronašli smo još nekoliko. Velika je površina pod stećcima, a mi istražujemo samo jedan njen deo, na mestu kuda prolazi nova traka terminala i potporni zid. Deo površine na kojoj se nalaze stećci je u privatnom vlasništvu i tu takođe ne vršimo iskopavanja. Skelete šaljemo u Beograd na analizu, nakon čega se vraćaju muzeju u Prijepolju, gde će biti propisno deponovani. Ukoliko se pronadju i neki predmeti, oni se takođe šalju prijepoljskom muzeju”, rekla je , Tijana Pušica, arheolog Muzeja u Prijepolju.

Arheološka istraživanja trajaće do polovine maja. Zavod za zaštitu spomenika iz Кraljeva je zadužen za istraživanje na ovom lokalitetu. Jedan deo stećaka je izmešten u neposrednu okolinu mesta pronalaska i oni će biti konzervirani i dostupni posetiocima. Prijepoljski Muzej je uključen kao muzej opštine na čijoj se teritoriji nalazi lokalitet.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE