Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

VAŠINGTON POST TVRDI: Ukrajinci pretrpeli ogromne gubitke, kriju prave brojke i od saveznika!

Kvalitet ukrajinske vojske, za koju se tanije smatralo da je u prednostiu odnosu na Rusiju, degradirana je tokom godinu dana rata i gubitaka. Zbog toga mnogi najiskusniji borci više nisu na bojnom polju, što je navelo neke ukrajinske zvaničnike da dovedu u pitanje spremnost Kijeva da pokrene dugo očekivanu prolećnu ofanzivu, piše Vašington Post u velikoj analizi.

Američki i evropski zvaničnici procenili su da je čak 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske invazije prošle godine, u poređenju sa oko 200.000 na ruskoj strani, koja ima mnogo veću vojsku i otprilike tri puta veći broj stanovnika. Ukrajina skriva broj svojih žrtava, čak i od svojih najvernijih zapadnih saveznika.

Statistiku na stranu, priliv neiskusnih boraca, koji su dovedeni da popune gubitke, promenio je profil ukrajinskih snaga, koje takođe pate od manjka municije, pre svega topovskih i minobacačkih granata, piše Vašington Post.

“Najvrednija stvar u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživeo šest meseci borbe i vojnik koji je došao sa poligona dva su različita vojnika. To je nebo i zemlja”, rekao je zapovednik u 46. vazdušno-jurišnoj brigadi, koji se identifikovao samo svojim ratnim imenom Kupol, u skladu sa ukrajinskim vojnim protokolom.

“Malo je vojnika sa borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni”, dodao je Kupol.

Pesimizam od prvih linija do Kijeva

Takve sumorne procene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizgovoren pesimizam od prvih linija do Kijeva. Nesposobnost Ukrajine da izvede toliko očekivanu protivofanzivu podstakao bi nove kritike da su Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici predugo čekali, sve dok snaga već nije iscrpena, da pojačaju programe obuke i osiguraju oklopna borbena vozila, uključujući tenkove Bredli i Leopard.

Situacija na bojnom polju sada možda ne daje potpunu sliku ukrajinskih snaga jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću protivofanzivu i namerno ih ne šalje u sadašnje borbe, kao što je obrana Bahmuta, rekao je jedan američki zvaničnik.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsednika, kaže da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu nadolazeće protivofanzive.

“Ne mislim da smo iscrpeli svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe vreme da morate pripremiti nove kadrove, što se upravo događa”, rekao je Jermak.

Situacija na ruskoj strani je još gora

A na ruskoj strani situacija je možda još gora. Tekom sastanka NATO-a u februaru ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas rekao je da je 97 posto ruske vojske već raspoređeno u Ukrajini i da Moskva trpi nivoe iscrpljenosti iz Prvog svetskog rata.

Kupol je rekao kako se nada da će Vašington osigurati bolju obuku za ukrajinske snage i da će ukrajinske trupe koje se čuvaju za nadolazeću protivofanzivu imati više uspeha od neiskusnih vojnika koji sada drže front pod njegovim zapovedništvom.

“Uvek se veruje u čudo. Ili će to biti masakr ili će to biti profesionalna protivofanziva. Postoje dve mogućnosti. Biće protivofanzive u svakom slučaju”, rekao je Kupol.

Ostaje neizvesno koliko će povećana zapadna vojna pomoć i obuka preokrenuti ravnotežu u takvoj prolećnoj ofanzivi, s obzirom na ožiljke iscrpljivanja koji počinju da se pokazuju. Jedan visoki zvaničnik ukrajinske vlade nazvao je broj tenkova koje je Zapad obećao simboličnim. Drugi su privatno izražavali pesimizam da će oprema stići na bojno polje na vreme.

Protivofanziva – čime?

“Ako imate više resursa, aktivnije napadate. Ako imate manje resursa, više se branite. Zato, ako mene pitate, ne verujem u našu veliku protivofanzivu. Voleo bih da verujem u to, ali gledam resurse i pitam se – čime? Možda ćemo imati neke lokalizovane proboje”, rekao je ukrajinski zvaničnik i dodao:

“Nemamo ljude ni oružje. A znate kakva je razmera? Kada ste u ofanzivi, gubite dvostruko ili trostruko više ljudi. Ne možemo da priuštimo da izgubimo toliko ljudi.”

Takva analiza daleko je manje optimistična od javnih izjava ukrajinskog političkog i vojnog vrha. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je 2023. kao “godinu pobede” za Ukrajinu. Njegov šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov govorio je o mogućnosti da Ukrajinci ovog leta provedu odmor na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala od Ukrajine pre devet godina.

Zapovjednik kopnene vojske optimističan

“Naš predsednik nas inspiriše da pobedimo. Uglavnom, svi mislimo isto i razumemo da je neophodno pobediti do kraja godine. I stvarno je tako. To je realno ako nam se pruži sva pomoć koju su nam obećali naši partneri”, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, zapovednik ukrajinskih kopnenih snaga.

Na prvim linijama fronta, međutim, raspoloženje je tmurno.

Kupol, koji je pristao da ga se fotografiše i rekao kako razume da bi se mogao suočiti sa osudom zbog davanja iskrene procene, opisao je odlazak u bitku sa novim regrutima koji nikada nisu bacili bombu, koji su napuštali svoje položaje pod vatrom i kojima je nedostajalo samopouzdanje u rukovanju vatrenim oružjem.

Njegova jedinica se zimi povukla iz Soledara u istočnoj Ukrajini nakon što su ih opkolile ruske snage koje su kasnije zauzele grad. Kupol se seća kako su stotine ukrajinskih vojnika u jedinicama koje su se borile uz njegovu jedinicu jednostavno napustile svoje položaje dok su borci ruske plaćeničke grupe Vagner napredovali.

Potpukovnik Kupol kaže da je nakon godinu dana rata njegova jedinica neprepoznatljiva. Od oko 500 vojnika, otprilike 100 ih je ubijeno u borbi, a još 400 ranjeno. Kupol je rekao da je bio jedini vojni profesionalac u bataljonu i opisao je muke sa vođenjem čete sastavljene isključivo od neiskusnih vojnika.

“Dobijam 100 novih vojnika. Ne daju mi vremena da ih pripremim, nego kažu da ih odmah vodim u bitku. Oni jednostavno odbace sve i pobegnu. To je to. Znate li zašto? Pitam jednog vojnika zašto ne puca, a on kaže: ‘Bojim se zvuka pucnja.’ I iz nekog razloga nikad nije bacio bombu. Potrebni su nam NATO instruktori u svim našim centrima za obuku, a naše instruktore treba poslati tamo u rovove. Jer nisu uspeli u svom zadatku”, objasnio je Kupol.

Nestašica municije

Kupol je opisao ozbiljne nestašice municije, uključujući nedostatak običnih minobacačkih granata, kao i granata za MK 19 američke proizvodnje.

Ukrajina se takođe suočila sa akutnom nestašicom topovskih granata, koju su Vašington i njegovi saveznici pokušavali da reše. Rasprave o tome kako ojačati ukrajinske zalihe dominiraju dnevnim sastancima o ratu u Veću za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Napori Vašingtona podržali su ukrajinsku borbu, ali stope korišćenja su vrlo visoke, a nestašica i dalje postoji.

“Vi ste na prvoj liniji. Idu prema vama, a nema ničega za pucanje”, rekao je Kupol.

Kupol je istakao da Kijev mora da se fokusira na bolju pripremu novih trupa na suštinski način: “Ispada da samo dajemo intervjue i govorimo ljudima da smo već pobedili, samo još malo, dve nedelje, i mi ćemo pobediti.”

PROČITAJTE VIŠE:

Regruti potpuno izgubljeni

Dmitro, ukrajinski vojnik kojeg američki list identifikuje samo imenom iz sigurnosnih razloga, opisao je iste uslove. Neki od manje iskusnih vojnika koji služe sa njim u 36. brigadi marinaca u Donjeckoj regiji boje se da napuste rovove. Granatiranje je s vremena na vreme toliko intenzivno, rekao je Dmitro, da jednog vojnika uhvati napad panike, a zatim ga slede drugi.

Prvi put kada je video potresene saborce, rekao je Dmitro, pokušao je da sa njima razgovara o realnosti rizika. Sedeći put su samo pobegli sa položaja.

“Ne krivim ih. Bili su potpuno izgubljeni”, objasnio je Dmitro.

Izazovi proizlaze iz velikih gubitaka. General Valerij Zalužni, vrhovni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u avgustu da je poginulo gotovo 9000 njegovih vojnika.

U decembru je Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, rekao da je broj poginulih do 13.000. Ali zapadni zvaničnici izneli su više procene, a ukrajinske procene ne uključuju daleko veći broj ranjenih koji više nisu sposobni za borbu.

Nemački zvaničnik: Ukrajinci ne dele informacije, ne veruju nam

Jedan nemački zvaničnik rekao je da Berlin procenjuje ukrajinske gubitke, uključujući mrtve i ranjene, na čak 120.000.

“Ukrajinci ne dele informacije sa nama jer nam ne veruju”, rekao je.

Istovremeno, Sirski tvrdi da od početka januara jača ruska ofanziva. Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je u februaru da Rusija ima više od 325.000 vojnika u Ukrajini, a još 150.000 mobilizovanih vojnika moglo bi uskoro da se pridruži u borbi. Ukrajinski vojnici javljaju da su brojčano nadjačani i da imaju manje municije.

Rizici za Ukrajinu u nadolazećim mesecima posebno su visoki jer zapadne zemlje koje pomažu Kijevu žele videti mogu li ukrajinske snage ponovno preuzeti inicijativu i osloboditi više teritorija od ruske kontrole.

Rusija se takođe suočava sa probleom nestašice municije, ljudstva i motivacije – i zabeležila je samo marginalne dobitke poslednjih meseci uprkos napetom stanju ukrajinskih snaga. Koliko god bili teški gubici Ukrajine, ruski su još gori, rekao je američki zvaničnik.

“Pitanje glasi je li relativna prednost Ukrajine dovoljna za postizanje njihovih ciljeva i mogu li se te prednosti održati. To ne zavisi samo od njih, već i od Zapada”, rekao je Mahkl Kofman, vojni analitičar CNA sa sedištem u Virdžiniji.

Sumnje Vašingtona

Uprkos izveštajima o neobučenim mobilisanim ruskim borcima koji su bačeni u bitku, Sirski je rekao da su oni koji sada stižu dobro pripremljeni.

“Moramo živeti i boriti se u ovoj stvarnosti. Naravno, to nam je problematično. Tera nas da budemo precizniji u gađanju, detaljniji u izviđanju, pažljiviji u odabiru položaja i organizovanju interakcije između jedinica. Nema drugog načina.”

Nedavni ruski uspesi – naročito oko Bahmuta – nisu značajno promenili stanje na bojnom polju, a američki vojni zvaničnici kažu da, čak i ako Rusija zauzme Bahmut, bilo bi to od malog strateškog značaja. Ali s obzirom na velike žrtve koje Ukrajina tamo trpi, zvaničnici u Vašingtonu doveli su u pitanje odbijanje Kijeva da se povuče. Sjedinjene Američke Države savetuju Ukrajini da se povuče iz grada još od januara, rekao je američki zvaničnik.

Jedan ukrajinski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da bitka za Bahmut iscrpljuje tamošnje ruske snage – uglavnom Vagnerove borce koji su u poslednje vreme bili najučinkovitiji na protivničkoj strani – kao i da ukrajinske jedinice koje brane grad ionako nisu bile predviđene za raspoređivanje u nadolazećim ofanzivnim operacijama.

Ukrajina je izgubila mnogo svojih mlađih oficira koji su prošli američku obuku u prošlih devet godina, nagrizajući korpus lidera koji su pomogli u pravljenju razlike na početku invazije, rekao je ukrajinski zvaničnik. Sada te snage moraju da budu zamenjene.

“Mnogi od njih su poginuli”, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Strah od mobilizacije

Na početku invazije Ukrajinci su požurili da se dobrovoljno prijave za vojnu dužnost, ali sada su muškarci širom zemlje počeli da se plađe da će im na ulici uručiti poziv za mobilizaciju. Ukrajinska unutrašnja sigurnosna služba nedavno je zatvorila Telegram račune koji su pomagali Ukrajincima da izbegnu lokacije na kojima su vlasti delile pozive.

U početku su SAD fokusirale obuku na nove sisteme oružja koje je Vašington odlučio da pošalje Kijevu, kao što su topovska oružja M777 i raketni bacači HIMARS. U januaru, nakon gotovo godinu dana opšteg rata, Amerika je poleka da obučava ukrajinske snage u kombinovanom ratovanju. Samo je jedna jedinica od oko 650 ljudi do sada završila obuku u Nemačkoj.

Dodatne ukrajinske jedinice završiće obuku do kraja marta, a program će se prilagođavati kako se budu razvijale potrebe Ukrajine, rekao je potpukovnik Garon Garn, portparol Pentagona.

“Ministar obrane Lojd Ostin i dalje je fokusiran na to da Ukrajina dobije obuku koja joj je potrebna za trenutnu borbu”, rekao je Garn i dodao da SAD rade danonoćno kako bi ispunili bezbednosne potrebe Ukrajine, uz ulaganje milijardi dolara u proizvodnju i nabavku topovske municije.

Obuka novih regruta

“Suština je da Ukrajinci dobijaju ono što im treba, kada im to treba. I kao što su predsednik Bajden i ministar Ostin više puta naglasili, nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno”, rekao je Garn.

Uprkos novoj opremi i obuci, američki vojni zvanilnici smatraju da su ukrajinske snage nedovoljne za napad duž celog fronta. Rusija je postavila značajnu odbranu, pa se trupe obučavaju da istražuju slabe tačke koje bi im omogućile proboj tenkovima i oklopnim vozilima.

Velika Britanija takođe obučava ukrajinske regrute. Prošle godine oko 10.000, a očekuje se još 20.000 ove godine. Evropska unija je rekla da će 2023. obučiti 30.000 Ukrajinaca.

Ukrajina je čuvala vojnike za prolećnu ofanzivu i obučavala ih kao deo novookupljenih jurišnih brigada. Kijev takođe organizira jedinice oko novih borbenih vozila i tenkova koje zapadne zemlje obezbeđuju. Sirski je rekao da je koncentrisan na držanje linije protiv ruskih napada dok njegovi zamenici pripremaju vojnike za sledeću ofanzivu.

Kupovina vremna

“Moramo kupiti vreme da pripremimo rezerve”, rekao je Sirski, misleći na ukrajinske vojnike koji se obučavaju u inostranstvu sa zapadnim oružjem.

“Znamo da moramo izdržati ovaj napad kako bismo pravilno pripremili pričuve koje će sudjelovati u budućim akcijama. Neki ljudi brane, drugi pripremaju napad”, dodao je.

Američki zvaničnici rekli su kako očekuju da će ukrajinska ofanziva započeti krajem aprila ili početkom maja, i da su itekako svesni hitnosti snabdevanja Kijeva jer bi dugotrajni rat mogao ići u prilog Rusiji, koja ima više ljudi i novca i proizvodi više oružja.

Upitan na nedavnom kongresnom saslušanju koliko bi još američke pomoći moglo biti potrebno, politički savetnik Pentagona Kolin Kal rekao je zastupnicima Predstavničkog doma da ne zna.

“Ne znamo tok sukoba. Moglo bi da se završi za šest meseci, a moglo bi i za dve, tri godine”, objasnio je.

POVEZANE TEME:

MARIJA ZAHAROVA: Pritisak Amerike na Srbiju neće prestati ni nakon uvođenja sankcija Rusiji!

BAHMUT PRED PADOM: Rusi biju iz svih oružja, Ukrajinci objavili snimak snajperske zasede (VIDEO)

OVAKO IZGLEDA PAKAO NA ZEMLJI: Ukrajinski grad Marinka potpuno sravnjen, fotografije šokirale svet! (FOTO)

Izvor: Index.hr
Foto: AP (Kostiantyn Liberov)

YOU MAY LIKE