Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

VAŠA DELA SU BESMRTNA: Sećanje na Cerske junake u Tekerišu, pre 109 godina zlatnim slovima ispisane stranice naše istorije!

Ministar za rad zapošljavanje i socijalnu politiku, Nikola Selaković, predvodiće danas, u Tekerišu, kod Loznice, na legendarnom Ceru, državnu ceremoniju povodom 109 godina od čuvene Cerske bitke, prve velike pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

Austrougarska je napala Srbiju 12. avgusta 1914. godine. Napad je usledio iz Bosne preko reke Drine, tako da se prvi na udaru našao Jadar i Mačva. Cerska operacija je trajala od 12. do 24. avgusta 1914. godine.

Cerska bitka koja je vođena u sklopu Cerske operacije jedna je od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. To je istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije. Počela je u noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine. Srpska vojska koju je predvodio general Stepa Stepanović sukobila se sa daleko nadmoćnijom austrougarskom vojskom. Posle nekoliko dana teške borbe srpska vojska je uspela da natera neprijatelja na povlačenje. Dan odluke je bio 19. avgust 1914. godine kada je zauzet najviši vrh planine Cer, Kosanin grad, a do 24. avgusta je proteran i poslednji austrougarski vojnik sa teritorije kraljevine Srbije.

Srpska vojska je pretrpela velike gubitke, iz stroja je izbačeno oko 16.300 vojnika, podoficira i oficira, a živote je izgubilo njih 2.107. Austrougarska vojska je imala još veće gubitke, iz stroja je izbačeno oko 23.600 vojnika, podoficira i oficira, od čega je 15.000 njih ranjeno ili poginulo, a 4.500 zarobljeno. Na kraju treba istaći zasluge Stepe Stepanovića koji je za uspešno komandovanje II armijom u Cerskoj bici dobio 29. avgusta 1914. godine čin vojvode i tako se uvrstio u red najslavnijih vojskovođa Prvog svetskog rata.

U čast srpskim junacima biće izveden prigodan program, pre čega će im sveštenici iz Jadra da služe parastos. Pored ministra Selakovića na značaj te bitke i veliko delo cerskih junaka podsetiće i gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović.

POVEZANE TEME:

DANAC ZA 10 GODINA OBIŠAO SVE ZEMLJE SVETA: Evo šta je rekao o Balkanu i zašto ga je Srbija oduševila!

PO NJEMU JE DOBIO IME: Đokovićev čukundeda bio je srpski heroj, učestvovao je u proboju Solunskog fronta!

NOVO VELIKO OTKRIĆE U SRBIJI: Ostaci nasukanog rimskog broda pronađeni blizu Viminacijuma! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Kurir

YOU MAY LIKE