Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

MLADI SRBIN DOBITNIK SRCA SARAJEVA: Jovan Ginić (16) proglašen za najboljeg glumca Sarajevo film festivala! (FOTO, VIDEO)

Ni ogromna kiša, praćena višesatnom grmljavinom, koja se sručila na glavni grad Bosne samo koji sat pre svečane ceremonije zatvaranja 29. Sarajevo film festivala, nije uspela da pokvari kraj ove filmske smotre.

Iako su zbog kiše sve projekcije, planirane za otvorene bioskope, premeštene u zatvorene prostore, u Narodnom pozorištu je bilo „bezbedno“. Doduše, malo uoči ceremonije nestala je struja i crveni tepih, ili kako ga ovde zovu, bosanski ćilim prilično se natopio, no to nije sprečilo niti silne znatiželjnike da se „parkiraju ispred“, niti zvanice da prošetaju istim.

A među njima bili su Jasmila Žbanić, Aida Begić, Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu, članovi žirija u svim kategorijama, među kojima su glavne zvezde bili oni iz Glavnog takmičarskog programa – Mija Vašikovska, predsednica, Zlatko Burić, Juraj Lerotić, Danica Ćurčić i Džoš Sigel.

Na 29. Sarajevo film festivalu, kako je napomenuto na otvaranju ceremonije, iz 59 zemalja prikazano je gotovo 140 regionalnih naslova. I baš zbog toga ovo je najveća platforma za promociju regionalne kinematografije.

Direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović, pozdravljen burnim aplauzom, podsetio je najpre da je na otvaranju festivala dodeljeno Počasno Srce Sarajeva Marku Kazinsu, a da je posle nekoliko dana ono pripalo i Čarliju Kaufmanu. A večeras je Počasno srce Sarajeva Marjanović dodelio, kako je rekao, neponovljivoj Lin Remzi. Škotska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja se, izašavši na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, zahvalila svima:

– Nadam se da ovo nije kraj moje karijere kad držim ovu nagradu za doprinos filmu do koje mi je stalo. I da ću se vratiti u Sarajevo. Trebalo mi je 40 godina da stignem do ovde, ali uspela sam – kazala je Škotlanđanka.

A onda su proglašavani laureati u takmičarskim selekcijama. U programu studentskog filma specijalno priznanje dobilo je hrvatsko ostvarenje „Short cut Grass“ Davida Gaša, a nagradom Srce Sarajeva i novčanim iznosom od 1.000 evra ovenčan je naslov „Falling“ Ane Džimeši.

U programu za kratki film Srce Sarajeva i novčani iznos od 2.500 evra osvojio je naslov „27“ Flore Ane Bud, dok je drugu godinu zaredom dodeljena posebna nagrada, ona za podsticanje rodne ravnopravnosti otišla ostvarenju „De Facto“ Selme Doborac.

Žiri selekcije dokumentarnog filma doneo je odluku da je najbolji kratki dokumentarac „Valerija“ Sare Jurinčić, a priznanje za ljudska prava ostvarenju „Silence of Reason“ Kumjane Novakove. Specijalno priznanje dobilo je „Fairy Garden“ Gergoa Šomogvarija, a najbolji dugometražni dokumentarac je „Bottlemen“ Nemanje Vojinovića.

U Glavnom takmičarskom programu, u kojem je bilo osam novih naslova i tri van konkurencije, među kojima i „Čuvari formule“ u koprodukciji CobraFilm i United Media, doneli su, kako je naveo žiri predvođen Vašikovskom, diverzitet. Ovi filmovi su, kako je istakla Mija Vašikovsa, testament kreativnosti regiona.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca otišlo je u ruke mladom srpskom, do skora sportisti – šesnaestogodišnjem Jovanu Giniću za ulogu u filmu Vladimira Perišića „Lost Country“. Mlađani glumac, kojem je ovo prva rola na velikom platnu, zahvalio se žiriju, ali i celoj glumačkoj ekipi ostvarenja „Lost Country“, među kojima i Jasni Đuričić, koja mu igra majku:

– Ovo sigurno nisam mogao da uradim sam. Posebno hvala reditelju Vladi Perišiću, mislim da mi je on prijatelj do kraja života. Hvala mu što mi je pružio poverenje i nadam se da ću ostati u ovom prelepom svetu filma – poručio je Ginić.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo je Ekaterini Čavleišvili za film „Kos Kos kupina“, koja je priznanje posvetila svojim ćerkama, zaplakavši na sceni, ophrvana emocijama.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je Filip Sotničenko za režiju ostvarenja „La Palisiada“, naglasivši da mu je drago što ova nagrada ide u Ukrajinu!

A najbolji film 29. Sarajevo film festivala jeste „Kos kos kupina“ Elene Naverijani, jer izaziva, kako je naveo žiri, različita osećanja, od očaja, do zadovoljstva, a pride je priča ispričana na najlepši moguči način, i dobili smo portret žene kakav retko viđamo na velikom ekranu.

Redteljka je primajući Srce Sarajeva poručila da se u svetu događa toliko toga što nam slama srca, a posvetila je nagradu gruzijskoj kinematografiji koja prolazi kroz velika iskušenja i na kraju dodala:

– Film nije zabava, moramo ga koristiti na pravi, pametan način!

POVEZANE TEME:

“MAESTRALNO OSTVARENJE BJELOGRLIĆA”: Čuveni američki magazin objavio neverovatnu kritiku “Čuvara formule”!

APSOLUTNI TRIJUMF BJELOGRLIĆEVOG NOVOG OSTVARENJA: Film “Čuvari formule” osvojio dve nagrade na festivalu u Lokarnu!

PUBLIKA ODUŠEVLJENA BJELINIM FILMOM: “Čuvari formule” dobli gromoglasne ovacije na Sarajevo Film Festivalu!

Izvor: Nova
Foto:

YOU MAY LIKE