Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 11 months ago

By Antonije Kovačević

UŽIVO, VUČIĆ O MERAMA: Policajci u školama će smanjiti vršnjačko nasilje za 80%, Srbija ima novca da kupi detektor-vrata za sve škole

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući u Dnevniku na RTS-u da, kako u OŠ Vladislav Ribnikar, tako i u Duboni, Orašju, naše je da iz te velike tragedije izađemo ujedinjeni i da pokušamo da neke probleme rešimo na nešto drugačiji način.

Vučić je za RTS rekao da je tuga ogromna.

„Osećaju je prvenstveno porodice, ali i svi ostali“, kazao je.

Vučić je podsetio da od sutra počinje predaja nelegalnog oružja.

„Mere su takve da mi od sutra oduzimamo nelegalno oružje, imate mesec dana rok da dostavite nelegalno oružje I municiju, bez posledica. U dva šatorska krila između Krnjače i Ovče, bilo je više automatskih pušaka, 650 metaka municije, molim ljude da samo odu u policijsku stanicu i ostave to“, kazao je.

„To je prva mera, očekujemo odgovornost i milione metaka koje će biti predati. Posle toga povećavamo kazne za držanje neleganog oružja“, rekao je Vučić i dodao:

„Druga mera, ići ćemo na drastično, 90 odsto smanjenje legalnog oružja koje se koristi u izvršenju likvidacija. 2.500 novih mladih policajaca angažujemo, to je 1.200 više od broja onih koji idu u penziju. Nije problem ni da kupimo KD vrata za sve škole u Srbiji, ali saslušaćemo mišljenje radne grupe do kraja nedelje“, kazao je. 

Policajci u školama će smanjiti vršnjačko nasilje

Predsednik Vučić je rekao da se monstruozne stvari se dešavaju svuda u svetu. “Mi smo imali te slučajeve u našoj zemlji. U Americi ste imali 190 masovnih ubistava, više nego što je proteklo dana u ovoj godini“, kazao je Vučić.

Kaže da sada “moramo da vidimo šta je to što je moguće da sebe i decu obezbedimo što više“.

“Ovde je tragedija posebna jer je mnogo dece stradalo. Moramo da napravimo mere i da reagujemo i kao društvo i kao država. Imaćemo povećan broj pedagoga. Sve mere koje predlažu, a koje ne isključuju jedna drugu prihvatićemo“, naglasio je predsednik.

Policajci u školama će, kaže, smanjiti nivo vršnjačkog nasilja, naša je procena za 70 do 80 procenata, naglasio je Vučić.

Od sutra pojačane patrole kod škola i tržnih centara

Govoreći o patrolama oko škola i tržnih centara, Vučić je rekao da će sve da se pojača od sutra, posebno u prvom trenutku kada razne psihopate misle da je njihov trenutak došao.

„Ja samo molim ljude da nam lažno ne prijavljuju kao državi. Ubismo svoju policiju. Ti ljudi rade danonoćno. Možete misliti kakav je pakao na društvenim mrežama gde svaki ludak koji pomisli da treba da dobije neki lajk, kao ono dete iz okoline Pančeva što je podržalo monstrum-ubicu iz ove škole. Što si to uradila? Pa zbog pregleda, to je odgovor“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su spremni da razgovaraju i o KD vratima u školama, ali i upitao da li će se uvoditi takva vrata i u tržne centre i na druga mesta.

„Za nas nije problem da kupimo KD vrata za svih 1.800 škola, koliko god da košta, Srbija ima novca, ako će to biti dodatna psihološka sigurnost za roditelje i decu“, istakao je predsednik Srbije.

On je rekao da neće govoriti o politici, ali da će se sutra videti i dodatne političke mere koje ćemo biti preduzete.

„Dan nakon što se nešto dogodi pozivate na proteste, to je toliko pogrešno, to vam govorim ne kao lider neke političke stranke još malo vremena, to se ne radi nigde u svetu. Razmislite šta ćemo u budućnosti da imamo kada nam se bilo kakva tragedija bude dogodila“, kazao je predsednik.

Podsetimo, prethodnih dana desila su se dva stravična zločina. Nakon velike tragedije koja se dogodila 3. maja, kada je Kosta K. (13) ubio osam vršnjaka i čuvara škole, kao i ranio šest đaka i nastavnicu istorije, zločin kod Mladenovca je počinio i U.B. ubivši osam i ranivši 12 osoba.

Izvor: Nova Foto: Youtube

YOU MAY LIKE