Chicago
66°
Rain Shower
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 85%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

UŽASNA SMRT PUTNIKA NA PODMORNICI TITAN: Evo kako izgleda implozija, i zašto do nje dolazi! (VIDEO)

Nekoliko dana nakon što je svet ostao bez daha jer je podmornica Titan sa posadom od pet članova nestala na putu do olupine Titanika, potvrđene su najcrnje slutnje stručnjaka – na dnu Atlantika pronađeni su delovi podmornice, dok su spasilačke ekipe saopštile da su svi članovi posade preminuli. Kako su objasnili stručnjaci Američke obalske straže – podmornica je implodirala, i to verovatno istog dana kada je i nestala – u nedelju po lokalnom vremenu.

Kompanija „OceanGate“ koja je upravljala podmornicom čija je misija bila obilazak olupine Titanika u četvrtak uveče saopštila je ono čega su se svi pribojavali – nade više nema, delovi podmornice su pronađeni, a svi članovi posade su tragično nastradali.

U pitanju su izvršni direktor „OceanGate“ Stokton Raš, ronilac Pol Andri Nargole, britanski milijarder Hamiš Harding, otac i sin – Šahzada i Sulejman Davud (19).

Kako je došlo do tragedije, objasnili su iz Američke obalske straže.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound – Bootz

Smrt usred Atlantika

Članovi posade podmornice Titan poginuli su kada je ona pretrpela „katastrofalnu imploziju“ u blizini olupine Titanika.

Stručnjaci za potragu i spasavanje kažu da su muškarci u podmornici verovatno umrli u nedelju – pre nego što su opsežne spasilačke akcije i počele. Iz tog razloga, navode stručnjaci, čuli su se podvodni zvuci koji su dali tračak nade. Ispostaviće se da je bilo u pitanju implodiranje podmornice.

„Implozija je proizvela značajan, širokopojasni zvuk koji su sonarne bove pokupile“, objasnio je admiral Džon Mauger iz Američke obalske straže na konferenciji za novinare.

Tako je nastupila trenutna smrt članova posade, koji su platili po 250.000 dolara da vide olupine čuvenog Titanika.

„Neverovatno je nemilosrdno okruženje tamo dole. Pronađene krhotine odgovaraju katastrofalnoj imploziji. Nastavićemo da radimo i pretražujemo područje tamo – ali nemam odgovor da li ćemo moći da pronađemo tela stradalih“, rekao je Pol Hankin, stručnjak za duboko more uključen u akciju.

PROČITAJTE VIŠE:

Robot pronašao delove podmornice

Američka obalska straža saopštila je i da je ključne rezultate napravilo vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) koje je pretražilo dno okeana.

Dubokomorski robot, koji je kanadski brod Horizon Arctic, došao je do prvih otkrića u četvrtak ujutru kada je uočio „repni konus“ sa zadnjeg vrha podmornice.

Pronađen je na otprilike 500 metara udaljenosti od pramca olupine Titanika.

Admiral Džon Mauger rekao je na konferenciji za novinare da je ROV zatim nastavio da istražuje područje i pronašao dalje krhotine, uključujući prednji kraj trupa podmornice, a kasnije i drugi kraj.

Robot je tada naišao na drugo, manje polje krhotina, koje je sadržalo drugi kraj podmornice.

Zvaničnici su rekli da će ROV nastaviti da pretraže područje kako bi „potpuno mapirali šta se tamo nalazi“.

Ekspert Karl Hartsvil, iz Okeanografske institucije Vuds Hol, rekao je na istoj konferenciji za novinare da nije video ništa što bi ukazivalo na to da se podmornica srušila u Titanik ili da je implodirala iznad njega.

On je rekao da polje krhotina ukazuje da se katastrofa dogodila daleko od Titanika u „vodenom stubu“ – terminu koji se koristi za opisivanje prostora između površine i dna okeana.

Hartsvil je rekao da su ostaci podmornice pronađeni na „glatkom dnu“ mora i da „nije bilo olupine u tom području“.

Admiral Mauger je rekao da je prerano da se oceni kada je Titan implodirao, ali da će se potruditi da u narednom periodu pruže odgovore na sva pitanja.

@starfieldstudio Submarine implosion demonstration. Educational #submarine #titan #titanic ♬ Amityville Horror – Scary Halloween Sound Effects – Halloween Sound Effects

Šta je implodiranje?

Stručnjaci su prethodnih dana često pominjali implodiranje kao jednu i najgoru moggućnost za tada nestalu podmornicu Titan, a sve zbog ogromnog pritiska vode na toj dubini.

Implodiranje je zapravo proces suprotan eksploziji, kada se određeni objekat iznenada, nasilno i burno urušava sam u sebe. Za razliku od eksplozije, u kojoj se energija i materija rasipaju od centra ka spolja, u imploziji se događa upravo suprotno – zapremina objekta se smanjuje, a energija i materija se koncentrišu.

Podmornice se često uzimaju za primer objašnjavanja implodiranja.

Kada je reč o samo podmornici Titan zasad se pretpostavlja da se ona odvojila od matičnog broda kada je zaronila u Atlantik, a potom nekontrolisano počela da tone ka dnu okeana.

POVEZANE TEME:

KAKVA POČAST! Srpska doktorka Jelena dobitnica nagrade UNESKO! (VIDEO)

LUKA IZ VALJEVA POGINUO U AMERICI: Prijatelji skupljaju pare da telo prebace nazad u Srbiju!

RAME UZ RAME SA OPROM I DIKAPRIOM: Srpkinja dobitnica prestižne svetske nagrade za preduzetništvo! (FOTO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Reuters

YOU MAY LIKE