Connect with us

aktuelno

UVEDENE NOVE MERE! Od jutros u Beogradu obavezno nošenje maski u prevozu i zatvorenim prostorima

Published

on

Sa ciljem sprečavanja daljeg širenja virusa korona, Krizni štab je odlučio da od jutros od 6 časova na teritoriji grada Beogradu bude obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima. Vanredna situacija proglašena je u četiri grada – Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju.

Prema jučerašnjoj odluci Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske.

Članica Kriznog štaba i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je da je ovakva odluka doneta jer je najveći broj novoinficiranih upravo iz Beograda i da je većina zaraženih boravila u zatvorenom prostoru, gde je bila u kontaktu sa većim brojem ljudi.

Što se ostatka Srbije tiče, najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke.

KAŽNJAVANJE ZA NENOŠENJE MASKI: Posle prvih sedam dana slede kazne

Apeluje se na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da će naknadno biti doneta odluka da li će se menjati trenutno važeća odluka o zabrani okupljanja do 500 ljudi na jednom mestu.

Govoreći o merama za Beograd, Lončar je napomenuo da u narednih sedam dana neće biti kažnjavanja za nepoštovanje obaveza nošenja maski, ali da će inspecije kontrolisati i praviti evidenciju.

“U narednih sedam dana sve raspoložive inspekcije će to kontrolisati i praviti evidenciju. Prvih sedam dana nećemo kažnjavati, kada prođe taj period, ako ne budemo imali rezultate, bićemo prinuđeni i da kažnjavamo”, rekao je Lončar.

Kako je rekao, ne postoji sistem na svetu koji može da izdrži ako će građani da se ponašaju kao da ne postoji koronavirus.

Premijerka Ana Brnabić juče je razgovarala sa predstavnicima tržnih centara i ugostitelja i nakon tih sastanaka utvrđena je obaveza nošenje zaštitnih maski i u tim objektima.

IZVOR:NEDELJNIK FOTO: unsplash.com/printscreen

Advertisement