Chicago
25°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 14°F
Ветар: 11mph SW
Влажност: 49%
Притисак: 30.26"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
43/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

UTKANO U NASLEĐE: Tajna nit koja povezuje Hilandar i Pirot krije se u riznici srpske svetinje!

U riznici manastira Hilandar nalazi se zbirka pirotskih ćilima neprocenjive vrednosti. Vernici su Svetoj srpskoj lavri darivali najlepše primerke, ali su mnogi uništeni u velikom požaru 2004. godine. Ovih dana ponovo se tkaju ćilimi za najveću srpsku svetinju.

Vešte ruke pirotskih tkalja u svaki ćilim utkivaju veliku ljubav, veru, nadu, emocije… Ipak, postoje prilike kada se vanvremenske šare ćilima rade sa strahopoštovanjem.

„Sedamdeset godina se družim sa razbojem. Ne znam koliko sam ćilima uradila. Ali, prvi put mi je da tkam za Hilandar i velika mi je čast što sam to doživela“, kaže ćilimarka Svetlana Manić.

„Interesantno je da su se ovde na ovom zidu, u ovom prostoru već radili ćilimi za Hilandar. Taj prvi ćilim koji je ovde rađen za Hilandar, radila je moja majka“, navodi Slavica Jovanović iz Udruženja tkalja.

Pirotske tkalje će za Hilandar izatkati 25 ćilima različite veličine. Proces će pratiti stručna komisija, jer se ovi primerci rade na osnovu elaborata o geografskoj oznaci porekla.

„To su Gugutke na direci, to je jedna tradicionalna pirotska šara, praktično nešto što je vezano za naše podneblje. Ona ima svoju pozitivnu simboliku – gugutka kao ptica i vesnik mnogih pozitivnih stvari u životu“, objašnjava istoričarka umetnosti Radmila Vlatković.

Grad Pirot je iz budžeta izdvojio dva i po miliona dinara za tkanje 30 metara kvadratnih ćilima koji će krasiti manastirsku trpezariju.

Ovo nije prvi put da pirotske tkalje razbojem i tupicom ispisuju istoriju. Vekovi prolaze, umetnice se smenjuju, ali nit koja povezuje pirotski ćilim i Hilandar je neraskidiva. I zato će opet uskoro, Gugutke na direci poleteti ka najvećoj srpskoj svetinji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE