Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 18mph W
Humidity: 63%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
46/32°F

Published 8 months ago

By admin

KUSTURICA OŠTRO O SARAJEVU: Od Srba ostali samo Vešović i par baba, dokaz netolerancije!

Gostujući u podcastu “Na kafici s Marijom” koji vodi i uređuje Marija Šormaz, reditelj Emir Kusturica govorio je o rodnom gradu Sarajevu, i šta je on, iz njegove perspektive, predstavljao nekada, a šta danas.

Na pitanje šta je njegov problem sa Sarajevom, Kusturica je kazao da je Sarajevo jedan klanac koji je formatiran za vreme otomanskog osvajanja i to je bilo plodno tlo, kao i da ga je kasnije nadograđivala Austorugarska.

“On je bio jedno nedonošče neuspelog braka Osmanilija i Austorugara. On je u tom svom jadu i u toj svojoj bedi iznjedrio mnogo dobrih pojava. Meša Selimović je tamo napisao svoje romane, Ivo Andrić je pisao o Sarajevu, i ja sam neke filmove napravio, ali konstantni problem u tom gradu je poput one sure u Kur’anu gde stalno beleži gubitke. I to je ona filozofija gde je ‘čovek uvek na gubitku’, a taj grad se najčešće zimi budi u magli, ostaje u toj magli koja zatvara pogled na vidik, a pri tom nema industrije po čemu je karakterističan. Sad ostaju te dve ulice i dve strmine koje te vode prema Sarajevskom polju u kome ne vidim da se razvija smisao za druge narodnosti osim za tu većinsku“, kazao je Kusturica i nastavio da objašnjava kako je većina nametnula svoja pravila manjini.

“Nema tu sreće zato što se tu razumevanje prema drugima pretvara u borbu za nadvlast”, dodao je Kusturica.

“Jezik koji se tamo praktikuje, kako kaže Dante Aligijeri 1313, kada nije postojao italijanski jezik pa se formatirao, on je rekao nek se uzme oblast u kojoj se koristi jedan dijalekt u kojoj se koristi najviše književnih dela, jer književna dela postaju najbolje merilo tog jezika. Ja nisam pročitao neke knjige koje bi mogle da unaprede ono što se zvalo nekad srpski jezik, a što je od dolaska Austrije pa do druga Tita i uokvirenja te nacije, dovelo do otimačine i rasparčavanja srpskog jezika na mnoštvo drugih, posebno ukidanja ćirilice. Nema tu sreće zato što se tu razumevanje prema drugima pretvara u borbu za nadvlast i majorizaciju kao igre moći koje svugde postoje. I tu je teško kreirati umetnost ili nešto drugo. Oni su tamo dobili pored Bošnjaka najviše Arapa protiv čega ja nemam ništa. Mislim da ih je to sledovalo jer ljubav prema istoku ih je i dovela ovde, a pri tom je oterala ili su Srbi dobrovoljno otišli. Postoji tamo još šest baba i Marko Vešović i ne znam koliko još Srba što je potvrda netolerancije, a ne ono na šta se oni pozivaju”, zaključio je Kusturica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay; Printscreen YouTube Sputnjik Srbija

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)