Connect with us

Amerika

USVOJEN SKANDALOZAN ZAKON: Ilinoj prva država bez kaucije, kriminalci će šetati slobodno do suđenja! (VIDEO)

Published

on

Ilinoj postaje prva država koja ukida kauciju u gotovini. Demokratski guverner Dž. B. Pricker potpisao je u ponedeljak zakon o opsežnoj reformi policije i krivičnog pravosuđa koji eliminiše sistem puštanja pod kaucijom, odnosno omogućava oslobođenje kriminalaca bez kaucije, a koji stupa na stagu od januara 2023. godine.

Nacrt zakona takođe nalaže da svi policijski službenici budu opremljeni takozvanim body-kamerama i postavlja nove državne standarde o upotrebi sile, deeskalaciji i tehnikama hapšenja i sprovođenja zakona.

“Ovaj zakon predstavlja značajan korak ka uklanjanju sistemskog rasizma koji muči naše zajednice, našu državu i našu naciju i približava nas istinskoj bezbednosti, istinskoj pravičnosti i istinskoj pravdi”, rekao je Pricker u izjavi.

Druge države, uključujući Njujork i Nju Džersi, već su ograničile upotrebu kaucije u gotovini.

Mnogi u policiji kažu da ukidanje kaucije omogućava opasnim ljudima da šetaju slobodno dok čekaju suđenje.

Prema novom zakonu Ilinoja, sudije više neće moći da odrede bilo kakvu kauciju. Međutim, i dalje bi mogli da zadrže optuženog ako ih se tereti za krivična dela kao što su ubistvo ili kućno nasilje, izvestile su lokalni mediji.

Međutim, vodeće organizacije koje predstavljaju policiju i tužioce tvrde kako ih niko nije konsultovao u vezi ključnih delova zakona i smatraju da će zakon opteretiti policiju i obeshrabriti talentovane ljude da se pridruže organima reda.

“Guverner namerno podriva javnu bezbednost – ugrožavajući građane, ohrabrujući kriminalce i čineći Ilinoj manje sigurnim za porodice”, rekao je predsedavajući Republikanske stranke države Ilinoj Don Trejsi.

Istovremeno, guverner Pricker tvrdi da će zakon, naprotiv, povećati bezbednost.

“Zapravo sam vrlo siguran da će ovo policiju učiniti bezbednijom, i da će javnost učiniti bezbednijom”, rekao je Pricker.

Izvor: New York Post
Foto: Printscreen YouTube / ABC 7 Chicago

Advertisement