Connect with us

Srbija

SRBI DOBILI PATRIJARHA: Porfirije je novi poglavar Srpske pravoslavne crkve!

Published

on

Sveti arhijerejski Sabor izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve u rangu patrijarha. Crkvena zvona oglasila su se tim povodom i ozvaničila odluku.

Redovni Sabor SPC ove godine održava se nekoliko meseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. godine;

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, mjestobjustitelj, koji je u Hramu Svetog Save služio današnju Liturgiju sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora.

Liturgija u Hramu Svetog Save završena je u 11:00 časova, nakon čega su vladike otišle na doručak u Parohijski dom. Određena je pauza od jednog sata, posle čega je održan Sveti arhijerejski Sabor i tajno glasanje, nakon kojeg je ime novog patrijarha izvučeno iz koverte.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prethodno je pozvao vladike da izbor novog patrijarha na saborskom zasedanju bude izraz jedinstva i sabornosti Srpske pravoslavne crkve.

„Ovaj Sabor je jedinstven i istorijski jer se prvi put održava u Hramu Svetog Save“, rekao je mitropolit Hrizostom nakon liturgije koju je predvodio i kojom je molitveno počelo zasedanje Sabora.

On je rekao da se nada da će Gospod uslišiti molitve da Sabor bude srećan i blagosloven i da bude izraz jedinstva i sabornosti crkve.

„Neka nas Sveti Sava svojim molitvama inspiriše da delujemo na dobrobit jedinstva i sabornosti naše crkve“, rekao je on.

Ovaj izbor poglavara SPC pratili su izvesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora (po prvi put van prostorija Patrijaršije) i mesto na kom će vladike biti smeštene pre izbora (deo je smešten u hotelu, a deo u kelijama Patrijaršije).

Izboru nije prisustvovao vladika šabački Lavrentije, koji je juče hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Saborom je umesto vladike šabačkog Lavrentija, predsedavao vladika sremski Vasilije.

Osim Lavrentija, juče je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve prethodno su bili raspoređeni su na različitim lokacijama u prestonici. Jedni su vreme provodili u kelijama Patrijaršije, dok su se drugi opredelili za luks hotel na Vračaru. Interesantno je da su vladike ove godine odustale od bogatog voznog parka, i pred Hram se dovezle – autobusom “Laste”.

Izvor: Nova.rs, N1
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Advertisement