Connect with us

Amerika

USTANAK PROTIV FEJSBUKA: Cukerberg traži pregovore sa australijskim medijima nakon ukidanja vesti

Published

on

Fejsbuk je pokušao da ponovo započne pregovore sa glavnim australijskim medijima samo dan nakon objave rata koji je započeo isključivanjem stranica sa vestima na Cukerbergovoj platformi.

Fejsbuk je tražio pregovore sa Kanalom 9 i Njuz Korp samo dan nakon zabrane vesti na svojoj australijskoj veb lokaciji.

Američki gigant društvenih medija prošlog četvrtka je blokirao australijske korisnike da vide i razmenjuju lokalne vesti, kao odgovor na novi zakon kojim Big Tech kompanije (Fejsbuk, Tviter) moraju platiti medijskim kompanijama za vesti na njihovim veb lokacijama.

Fejsbuk je tom prilikom takođe, po njihovim rečima slučajno, blokirao stranice linija za pomoć nasilju u porodici, dobrotvornih organizacija, vladinih stranica i informacija vezanih za Covid pamdemiju.

Ali samo dan nakon ukidanja, Fejsbuk je kontaktirao Kanal 9 i Njuz Korp Ruperta Murdoka kako bi razgovarali o komercijalnim ugovorima, rekao je izvor za Sidnej Morning Herald.

Kako je Faejsbuk ograničio razmenu vesti u Australiji, Gugl je počeo da sklapa niz poslova kojima plaća lokalno novinarstvo.

Gardian je poslednji izdavač koji je potpisao ugovor sa Gugl-om.

Dok se vestima “daju noge” na Fejsbuku, jutjuberi, političari i teoretičari zavere koriste trenutak da poguraju svoje planove.

Jutjub zvezda Džordan Šenks tvrdi da je odluka Facebooka o zabrani glavnih vesti „zlatna prilika“ za njegove pratioce da kontrolišu narativ na platformi.

Na svojoj privatnoj Fejsbuk grupi pod nazivom „Brigada zdravog razuma“, Šenks je ohrabrio svoje sledbenike da stvore mrežu lokalnih Fejsbukk grupa.

„Želimo da im se pridruže ostali, a grupe da postanu istinska središta zajednice koja kontrolišu brigadisti zdravog razuma“, rekao je.

Izvor: Daily mail Foto: Picture alliance/AP M Jose Sanchez

Advertisement