Chicago
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -6°F
Wind: 8mph WNW
Humidity: 56%
Pressure: 30.51"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 2 months ago

By admin

USRED ZIME PLIVA U LEDENOJ ADI: Marko se sprema da postane prvi Srbin na velikom takmičenju!

Slike jednog kupača na Adi Ciganliji, usred najjače košave, pojavile su se na društvenim mrežama. Ne, nije skrenuo sa uma, već postoji takmičenje u zimskom plivanju, a Srbija će uskoro imati prvog takmičara u toj disciplini.

Mi kaput i šal, on kupaći kostim i naočare za plivanje. Oblaci se natmurili, prete kišom, napolju je 13 stepeni. Samo njemu i redovnim plivačima prija ova temperatura.

Dok nama na hladnoći, crvene prsti, Marko Mažar se priprema da uskoči u hladnu vodu. On je jedini predstavnik Srbije ove godine na svetskom takmičenju u zimskom plivanju.

„Nije hladno, jer je početak sezone. Nije zvanično počela zima. Temperatura vode je po mojoj proceni oko osam stepeni. Temperatura jezera na Adi ide i do 2,9 stepeni. Svi kažu, probaj to u Rusiji, a bilo je hladnije nego na Kupu zimskog plivanja u Rusiji. Na sve se čovek navikne, pa i na to“, kaže Marko Mažar.

Ali više je to od navike. Kupao se i na minus 17 stepeni, najduže je u vodi bio pola sata sve zbog zdravlja.

„Najbolje bi bilo da me pitaš kada sam se poslednji put razboleo, jer se ne sećam. Drugi razlog je, nešto što je zanemareno, a to je mentalno zdravlje. Kao što vidiš, osmeh na licu posle svakog kupanja“, ističe Mažar.

Medicina je saglasna da je korisno tuširanje hladnom vodom, ali zimski plivači imaju nešto zajedničko i sa čuvenim čuvarom plaže, Batom Stojkovićem.

Tako je i Marko motivisao mnoge da se oprobaju u ovoj disciplini. Prošle nedelje pridružilo mu se skoro 50 ljudi, a često u vodu zaroni i njegov osmogodišnji sin.

„Zanimljivo je da što je hladnije napolju, u vodi je toplije i nama se ne izlazi iz vode. Kada objašnjavam vama, laicima, to deluje za nepoverovati“, objašnjava Marko Mažar.

Posle ove priče, većini će najviše prijati topla šolja čaja. Ovo je, ipak, sport i ne može svako time da se bavi, bez obzira na to koliko za sebe smatrao da je hrabar i otporan na zimu. Zimsko plivanje je samo za sportiste, i na samo zbog toga što na Adi plivanje sada nije dozvoljeno.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!