Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

USPEŠNO PROŠLI OBUKU: Srbija dobila osam stručnjaka za suzbijanje zločina nad životinjama! (FOTO)

Akademija za suzbijanje zločina nad divljim životinjama (Wildlife Crime Academy), održana u Malagi polovinom aprila, iznedrila je 44 sertifikovanih eksperata za istragu zločina nad divljim životinjama, a među njima je i osmoro predstavnika Srbije koji dolaze iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije, Naučnog instituta za veterinarstvo “Novi Sad”, Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i sa Katedre za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Borba protiv zločina nad divljim vrstama poprimila je novi oblik uspešnom realizacijom najnaprednijeg, trećeg nivoa obuke u okviru Akademije za suzbijanje zločina nad divljim vrstama koji je za temu imao analizu zločina. Učesnici iz 9 evropskih zemalja ušli su u istoriju kao prvi i jedini koji su dobili profesionalne kvalifikacije na ovako visokom i specijalizovanom nivou.

Kroz analizu dokaza do otkrivanja zločina

Tokom obuke, učesnici su usavršili svoje sposobnosti za profilisanje osumnjičenih i shvatanje kriminalnog ponašanja kroz praktične ispite koji se odnose na kriminalni potpis i povezivanje slučajeva. Teorijska obuka pokrila je teme forenzičke psihologije, analize zločina i kriminalnog profilisanja. Učesnici su učili o metodologiji bihejvioralne analize dokaza i kako informacije mogu sprečiti zločine i pomoći u istrazi, naročito kada se radi o organizovanom kriminalu i internacionalnim mrežama koje se bave ilegalnom trgovinom i trovanjem divljih vrsta.

Ispitivali kese sa otpadom na finalnom ispitu

Jedan od ključnih momenata obuke bio je finalni ispit – vežba u kojoj su učesnici morali da ispitaju sadržaje kesa sa otpadom kako bi prikupili informacije i napravili profile osumnjičenih

-Problemi sa kojima se u Srbiji suočavamo su izuzetno kompleksni i zahtevaju temeljno poznavanje, ne samo važećih nacionalnih i međunarodnih propisa, već i kriminalni um, motive, sredstva i tehnike kojima se prestupnici služe i zahtevaju najviši nivo znanja svih relevantnih strana, od predstavnika civilnog društva, policijskih službenika, patologa, forenzičara i predstavnika nadležnih ministarstava, pa sve do javnih tužioca i sudija. Akademija nam je obezbedila upravo to – napredni set znanja i oruđa koji ćemo moći da primenimo u našim svakodnevnim aktivnostima i zajedničkim naporima da se slučajevi trovanja, nezakonitog lova i ilegalne trgovine divljim vrstama svedu na minimum, a prestupnici munjevitim reakcijama dovedu pred lice pravde – kaže Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim vrstama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ilegalno trovanje smanjeno za 80 odsto u Andaluziji

-Kombinujući istraživanje mesta zločina, forenzičke nauke i pravosudne procese, postigli smo pad od 80 odsto u ilegalnom trovanju divljih životinja u Andaluziji u periodu od 15 godina. Sa pravim procedurama, upornošću i saradnjom, u potpunosti smo sigurni da naši polaznici mogu napraviti slične rezultate u sopstvenim državama – rekao je Injigo Fahardo, načelnik Departmana za zaštićene vrste Pokrajinske vlade Andaluzije i jedan od profesora Akademije.

Akademiju su organizovali Fondacija za konzervaciju lešinara (Vulture Conservation Foundation) i Pokrajinska vlada Andaluzije u okviru projekata BalkanDetox LIFE i LIFE with Vultures sponzorisanih od strane Evropske unije. Prateći međunarodno priznate procedure Pokrajinske vlade Andaluzije i sadržaj dizajniran od strane profesionalaca sa preko 15 godina iskustva, uz podršku Europola, Akademija barata najvišim i najmodernijim nivoima znanja i prakse u ovoj oblasti, saopšteno je iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

PROČITAJTE VIŠE:

GRADIMIR SAMO MRAVA NIJE PREPARIRAO: Kod njega životinje žive večno, a ovo su najegzotičniji primerci (FOTO)

SLAVKO PRIPITOMIO DIVLJEG VEPRA: Dao mu ime Tito, a sada mu je pronašao i drugaricu! (VIDEO)

MILIVOJEVA PALATA, OD SLAME I BLATA: Ne mora da greje čak ni na nuli, a stoji čvrsto kao stena! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Antonio Atienza Fuerte / Ustupljene fotografije

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!