Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

USPEŠNA AKCIJA SPASAVANJA: Američki speleolog posle sedam dana izvučen iz pećine u Turskoj! (VIDEO)

Spasioci su izvukli američkog speleologa iz pećine u Turskoj nakon što je proveo više od sedam dana zarobljen 1.000 metara ispod ulaza, saopštio je Savez speleologa Turske.

Timovi spasilaca došli su iz svih delova Evrope u pećinu Morka u planinama Taurus na jugu Turske kako bi pomogli Marku Dikiju, iskusnom 40-godišnjem speleologu kojem je pozlilo 2. septembra i imao je krvarenje u stomaku.

On je bio na istraživačkom zadatku u trećoj po dubini pećini u Turskoj.

Diki je bio suviše slab da bi se sam popeo do izlaza, pa su ga spasioci izneli na nosilima, praveći česte pauze na privremenim kamp mestima.

“Mark Diki je izvan pećine Morka”, navodi se u saopštenju Saveza speleologa Turske. “Oseća se dobro i pružena mu je medicinska nega odmah na površini”, dodaje se.

Debi i Endi Diki, Markovi roditelji, zahvalili su se međunarodnoj speleološkoj zajednici, lekarima i spasiocima, kao i turskoj vladi na pomoći u spasavanju sina.

“Činjenica da je naš sin, Mark Diki, izvađen iz pećine Morka u stabilnom stanju predstavlja neverovatno olakšanje i ispunjava nas radošću”, navodi se u saopštenju roditelja.

Amerikancu je pomoć prvo pružio mađarski lekar u pećini 3. septembra. Potom su doktori i spasioci na smenu brinuli o njemu. Uzrok Dikijevog lošeg zdravlja još nije poznat.

Najveći izazov za spasioce bile su strmi vertikalne delovi pećine, kao i prolazak kroz blato i vodu sa niskom temperaturom. Tu je bio psihički element, zbog činjenice da je Diki ostao dugo u mračnoj pećini.

Oko 190 stručnjaka iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske učestvovalo je u akciji spasavanja. Tu su bili i lekari, bolničari i iskusni speleolozi. Četvoročlani timovi u kojima su bili lekari i spasioci su se smenjivali kako bi stalno neko bio uz Dikija.

Akcija spasavanja počela je u subotu pošto su doktori dali Dikiju infuziju i transfuziju, a potom utvrdili da bi on mogao da započne naporan uspon. Pre nego što je počela evakuacija, spasioci su prvo morali da prošire uske pećinske prolaze, da postave konopce pomoću kojih su podizali nosila i nameste privremene kampove na putu do izlaza.

Diki je poznati u svetskim speleološkim krugovima i sam je kao spasilac učestvovao brojnim međunarodnim ekspedicijama.

PROČITAJTE VIŠE:

On je sa još nekoliko ljudi bio u ekspediciji mapiranja 1.276 metara duboke pećine Morka za potrebe Speleološkog društva Anadolije. Dikiju je pozlilo 2. Septembra, ali je tek sledećeg jutra o svom stanju obavestio ljude na površini zemlje.

Turske vlasti su u četvrtak objavile video poruku na kojoj se vidi kako Diki stoji i kreće se. Na snimku Diki deluje oprezno i kaže da nije „izlečen iznutra“ i da mu je potrebna velika pomoć da izađe iz pećine.

Posle njegovog spasavanja, šef turska agencije za katastrofe i vanredne situacije, Okaj Memis, rekao je na konferenciji za novinare da je Dikijevo zdravlje „veoma dobro“.

Evropska speleospasilačka organizacija saopštila je da će Diki biti prebačen u bolnicu posle medicinske procene.

Navodi se da su mnogi spasioci ostali u pećini da uklone konopce i opremu za koja je korišćena tokom operacije.

Udruženje je izrazilo „ogromnu zahvalnost mnogim spasiocima iz sedam različitih zemalja koji su doprineli uspehu ove operacije“.

POVEZANE TEME:

KATASTROFA U LIBIJI: Pukle dve brane, čitavi gradovi pod vodom, preko 2.000 mrtvih i hiljade nestalih u poplavama! (VIDEO)

EPIDEMIJA FEMICIDA U SAD: Svakog dana tri žene stradaju nasilnom smrću, a broj žrtava ne prestaje da raste!

MASK SPREČIO NAPAD UKRAJINE NA RUSKU FLOTU: Šokantna otkrića iz života američkog milijardera u novoj biografiji!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Reuters / Umit Bektas

YOU MAY LIKE