Chicago
59°
Mostly Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph N
Humidity: 63%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/54°F
75/61°F
79/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

UPRKOS SVIM NEDAĆAMA: Srbija je među najhumanijim zemljama na svetu!

U susret praznicima još jedno podsećanje da se hrana ne baca, a garderoba pokloni najugroženijima. Srbija se na svetskoj listi nalazi na 27. mestu po dobročinstvu, što je svrstava među najhumanije države sveta.

Beograđani koji u anketi RTS-a kažu da redovno šalju humanitarne poruke i stavljaju novac u dobrotvorne kutije samo potvrđuju statistiku da je Srbija jedna od najhumanijih zemalja. Prošle godine je donirano najmanje 42 miliona evra u oko 4.000 filantropskih aktivnosti. Pola miliona ljudi godišnje pomogne i Crveni krst.

“Crvenom krstu i našim korisnicima koji su u stanju potrebe je prevashodno i obično potrebna hrana, i da se odgovori i na tu potrebu, ali naravno i artikli higijene kao i bilo šta dugo od pomoći svakako je dobrodošlo i našim korisnicima”, navela je Jelena Radojičić iz Crvenog krsta.

Pitanja hrane i gladi već duže vreme su u fokusu i Srpskog filantropskog foruma.

“Prikupili smo jako veliku količinu, 140 tona hrane u ove dve godine, i distribuirali i nastavljamo sa tom akcijom permanentno. I što bih voleo da posvetimo beskućnicima. Sve je teža mogućnost da se dođe do hrane za 600 besplatnih obroka samo u Beogradu, a jako veliki broj je i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu”, rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

PROČITAJTE VIŠE:

Zato u susret praznicima još jedan apel da ne bacate hranu, ali i da se pridružite humanitarnim aktivnostima.

“Ono što je jako važno je da postoje i van državnih institucija, a bilo bi super kada bi se i državne institucije uključile na primer stimulativnim poreskim olakšicama vezanim za PDV za doniranje hrane, kompenzacionim fondom za donacije”, dodao je Veran Matić.

U Srbiji se najviše donira zdravstvu, pa marginalizovanim grupama, obrazovanju i za smanjenje siromaštva. Novac nije jedini način da pomognemo.

“To može biti njihovo slobodno vreme, znanje, veština ili na primer tečnost koja je vrlo važna i ne može se zameniti ničim drugim, a to je krv”, navela je Jelena Radojičić.

Zahvaljujući društvenim mrežama svako može darivati. Ipak, često nedostaju i volonteri, pa zato u susret 8. maju, koji je Dan Crvenog krsta, otvoren je i poziv da pomognete i postanete jedan od 40.000 volontera koliko broji ova organizacija.

POVEZANE TEME:

VLADA SRBIJE OTKRILA: Evo kako će izgledati “Boračka spomenica” za učesnike ratova devedesetih! (FOTO)

VELIKO SRCE MLADIĆA IZ PRIBOJA: Za mesec dana skupili pola miliona i pomogli ugrožene pred Vaskrs!

LJUBAV UNUKA JE NEPROCENJIVA: Jovan naučio baku da vozi u devetoj deceniji života! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!