Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 56%
Pressure: 29.68"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
63°F
64°F
66°F
68°F
70°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
57°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

UPRKOS SVIM NEDAĆAMA: Srbija je među najhumanijim zemljama na svetu!

U susret praznicima još jedno podsećanje da se hrana ne baca, a garderoba pokloni najugroženijima. Srbija se na svetskoj listi nalazi na 27. mestu po dobročinstvu, što je svrstava među najhumanije države sveta.

Beograđani koji u anketi RTS-a kažu da redovno šalju humanitarne poruke i stavljaju novac u dobrotvorne kutije samo potvrđuju statistiku da je Srbija jedna od najhumanijih zemalja. Prošle godine je donirano najmanje 42 miliona evra u oko 4.000 filantropskih aktivnosti. Pola miliona ljudi godišnje pomogne i Crveni krst.

“Crvenom krstu i našim korisnicima koji su u stanju potrebe je prevashodno i obično potrebna hrana, i da se odgovori i na tu potrebu, ali naravno i artikli higijene kao i bilo šta dugo od pomoći svakako je dobrodošlo i našim korisnicima”, navela je Jelena Radojičić iz Crvenog krsta.

Pitanja hrane i gladi već duže vreme su u fokusu i Srpskog filantropskog foruma.

“Prikupili smo jako veliku količinu, 140 tona hrane u ove dve godine, i distribuirali i nastavljamo sa tom akcijom permanentno. I što bih voleo da posvetimo beskućnicima. Sve je teža mogućnost da se dođe do hrane za 600 besplatnih obroka samo u Beogradu, a jako veliki broj je i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu”, rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

PROČITAJTE VIŠE:

Zato u susret praznicima još jedan apel da ne bacate hranu, ali i da se pridružite humanitarnim aktivnostima.

“Ono što je jako važno je da postoje i van državnih institucija, a bilo bi super kada bi se i državne institucije uključile na primer stimulativnim poreskim olakšicama vezanim za PDV za doniranje hrane, kompenzacionim fondom za donacije”, dodao je Veran Matić.

U Srbiji se najviše donira zdravstvu, pa marginalizovanim grupama, obrazovanju i za smanjenje siromaštva. Novac nije jedini način da pomognemo.

“To može biti njihovo slobodno vreme, znanje, veština ili na primer tečnost koja je vrlo važna i ne može se zameniti ničim drugim, a to je krv”, navela je Jelena Radojičić.

Zahvaljujući društvenim mrežama svako može darivati. Ipak, često nedostaju i volonteri, pa zato u susret 8. maju, koji je Dan Crvenog krsta, otvoren je i poziv da pomognete i postanete jedan od 40.000 volontera koliko broji ova organizacija.

POVEZANE TEME:

VLADA SRBIJE OTKRILA: Evo kako će izgledati “Boračka spomenica” za učesnike ratova devedesetih! (FOTO)

VELIKO SRCE MLADIĆA IZ PRIBOJA: Za mesec dana skupili pola miliona i pomogli ugrožene pred Vaskrs!

LJUBAV UNUKA JE NEPROCENJIVA: Jovan naučio baku da vozi u devetoj deceniji života! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE