Connect with us

Srbija

UPOZNAJTE SRBIJU: Kako je planina Mučanj dobila ime po pohodu Svetog Save (FOTO)

Published

on

Još uvek nedovoljno otkriven srpski turistički biser jeste planina Mučanj koja se nalazi na dvadesetak kilometara zapadno od Ivanjice. Ova planina sigurno je jedna od onih gde divlja, netaknuta priroda još uvek nije dala danak civilizaciji, ali i na kojoj se čuva daleka istorija.

„Prema legendi ime Mučanj ova planina je dobila po vrlo teškom i mučnom usponu Svetog Save na sam njen vrh. Kako narodna verovanja dalje govore, na mestu gde je odmarao nalazio se izvor vode, koji i danas tu postoji. U narodu je ta voda poznata kao lekovita, pa je ovo mesto često posećeno od strane vernika i putnika namernika“, kaže Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica.

Grupna fotografija na samom vrhu je nešto čemu se najviše raduju planinari

Sa planine Mučanj pruža se neverovatan pogled na skoro pola Srbije, a najveći vrh prostire se na 1534 metara nadmorske visine, koji je poznat i kao Jerinin grad. Uređene su pešačke staze, kao i vidikovac sa kog puca pogled na Ovčar, Češalj, Goliju, Jelicu i Gradinu.

TEŽAK USPON: Najveći vrh planine Mučanj nalazi se na 1534 m nadmorske visine

„Mučanj je u poslednje vreme postao jedna od najposećenijih turističkih destinacaija u opštini Ivanjica. U selu Katići koje se nalazi u podnožju, već za ovu sezonu traži se mesto više, jer su jul i avgust unapred popunjeni. Pored zaista fantastične prirode, ova planina je prava istorijska riznica. Uređen je Karađorđev šanac, jer to jedno od mesta gde su se vodile borbe za Srbiju 1806. godine, a uskoro će biti uređen i put do samog vrha“, izjavio je Ostojić.

POGLED SA VRHA: Mučanj je prepoznatljiv po svom kraškom reljefu i stenama

Mučanj je prepoznatljiv po svom kraškom reljefu i stenama od kojih se sastoji i sam vrh, Jerinin grad, stoga su ove fascinanatne stene uočljive čak i sa magistralnog puta koji vodi do Ivanjice. U bogatstvu kraških reljefa najviše se ističu pećine. Ispod Glatke stene, na nadmorskoj visini od 1224 metara, dobro sakrivena, nalazi se jedna od najpoznatijih – pećina četničkog komandanta Bože Javorca.

IZVOR: RINA FOTO: RINA

Advertisement