Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

UPAD AMERIČKE NUKLEARNE PODMORNICE U RUSKE VODE: Šta je Šojgu saopštio Putinu o incidentu!

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izvestio je juče ruskog predsednika Vladimira Putina o incidentu sa američkom nukelarnom podmornicom klase Virdžinija koji se dogodio u subotu 12. februara 2022. godine u prepodnevnim časovima na Dalekom istoku, odnosno Kurilskim ostrvima.

Šojgu je tom prilikom izneo i neke konkretne detalje, ali ne i previše o incidentu.

Šta smo saznali od Šojgua

Prvo, da je američka napadna nukelarna podmornica klase Virdžinija ušla nešto više od 4 kilometra u teritorijalne vode Rusije oko Kurilskih ostrva;

Drugo da je ruskoj mornarici bilo potrebno tri sata da natera podmornicu da napusti teritorijalne vode Rusije;

Pacifička flota ruske mornarice tri puta je pokretala “specijalne akcije” protiv američke podmornice;

Šojgu je dodao da je uljez najverovatnije američka podmornica, dodajući da Pacifička flota smatra da je udaljenost podmornice prilično značajna za okruženje samog ostrva Urup- koje pripada arhipelagu Kurilskih ostrva, gde su se inače održavala pomorske vežbe.

“Potpuno neshvatljiva je, i neopravdana takva aktivnost na istoku zemlje“, rekao je ministar Šojgu.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da je u ruskim vodama otkrivena američka podmornica klase Virdžinija. Njenoj posadi je dat zahtev da se udalji na ruskom i engleskom, ali je to ignorisano.

Posle toga je protivpodmornička fregata „Maršal Šapošnjikov“ upotrebila „odgovarajuća sredstva“, a podmornica je „maksimalnom brzinom napustila teritorijalne vode Rusije“.

S druge strane ruska ratna mornarica saopštila je sledeće informacije:

AMERIČKA NUKLEARNA PODMORNICA KLASE “VIRDŽINIJA”: Posle tri sata napustila ruske teritorijalne vode

Američku podmornicu prvi je otkrio američki transportni avion IL-38 i podmornica Pacifičke flote ruske mornarice, ali nije sopšteno njeno ime;

Incident se dogodio tokom planirane vojne vežbe – potraga za neprijateljskom podmornicom;

Kada je otkrivena američka nueklarna podmornica koordinate gde se nalaze prenete su na odred ratnih brodova.

Američkom vojnom atašeu u Moskvi uručena je protestna nota.

Ministarstvo odbrane je istaklo da se postupci američke strane smatraju grubim kršenjem međunarodnog prava i podsetilo da Rusija „zadržava pravo da preduzme sve moguće mere u svom teritorijalnom moru kako bi obezbedila bezbednost“ države.

Podaci o nuklearnim podmornicama klase Virdžinija

Nuklearne podmornice klase Virdžinija imaju deplasman od 7.800 tona, dugačke su 115 metara i široke 10 metara, podvodna brzina 46 km na čas. Maksimalna brzina podmornica je 25 čvorova, a mogu zaroniti do dubine od 250 metara. Podmornica ima 134 člana posade, od kojih su 14 oficiri. Naoružani su raketama tomahavk i sa 28 torpeda Mark MK 48 i robotizovanim autonomnim podvodnim plovilima

Podmornice klase Virdžinija (SSN-774) su prva klasa američkih podmornica dizajniranih za okeanske i obalne operacije. Planirane su da zamene starije nuklearne podmornice klase Los Anđeles. Pri projektovanju klase Virdžinija obilato su korišćeni računari

Trenutno se u operativnoj upotrebi nalazi ukupno 28 podmornica dok je njih 10 naručeno i u toku je njihova gradnja. Prva podmornica ove klase u operativnu upotrebu je ušla 23. oktobra 2004. godine.

Tekst: Kurir Foto: Profimedia, Naval News

YOU MAY LIKE